Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2018.
14:44
Tanjug, Vestionline A

Rahoj planira da zadrži direktnu upravu nad Katalonijom

Španski premijer Marijano Rahoj planira da zadrži direktnu upravu centralne vlade Španije nad Katalonijom, nakon što je novi katalonski lider Kvim Tora imenovao za ministre u svom kabinetu političare koji se nalaze u zatvoru ili samonametnutom egzilu, izvestio je danas madridski dnevnik "El Pais".

EPA/CRISTOBAL GARCIA
Španski premijer Marijano Rahoj

Vlada u Madridu je taj jučerašnji Torin potez okarakterisala kao provokaciju.

Partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, osvojile su na izborima u decembru slabu većinu, ali od tada nisu uspevale da oforme regionalnu vladu u kojoj će se naći legitimni kandidati.

Iako je Rahoj ranije kazao da će čim se izabere potpuna i zakonita vlada, opozvati direktnu upravu u Kataloniji, Torin odabir političara preti da zadrži taj region u političkom limbu, prenosi Rojters.

"Sastav nove (katalonske vlade) je jasna poruka da oni žele da nastave sa problemima, sukobima i provokacijom" poručio je juče na Tviteru član vladajuće Narodne partije u Kataloniji Havijer Garsija Albiol, nakon Torine objave.

Kako je agencija juče izvestila, Tora je u novu katalonsku vladu uključio 13 političara, među kojima Hordi Turulja i Žozepa Rula koji su u pritvoru, kao i Antoni Komina i Ljuisa Puiga i Gordija koji se nalaze u Briselu.

Novi katalonski lider, tvrdolinijski pristalica katalonske nezavisnosti i blizak saradnik bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, imenovao je svoju vladu dekretom, ali centralna španska vlada još uvek može da je blokira.

U saopštenju koje je španska vlada objavila u subotu, navedeno je da će ona morati da analizira održivost katalonske vlade koju prvo mora da ratifikuje Madrid da bi mogla da stupi na snagu, s obzirom na zakonski status nekih predloženih kandidata.

Tora je, kako navodi agencija, pozvao centralne španske vlasti da ukinu direktnu upravu Kataloniji.

Portparol španske vlade Indigo Mendez de Vigo rekao je u petak da će odabir političara koji se nalaze u pritvoru sudovi odbaciti kao što su, podseća agencija, već blokirali pokušaje da se na pozicije vođstva imenuju pritvoreni ili odsutni.

Tora je izabran u katalonski parlament u ponedeljak, a položio je zakletvu u četvrtak, čime je okončano skoro sedam meseci političkog zastoja u tom severoistočnom španskom regionu, koji je pod direktnom upravom Madrida otkako je centralna vlada svrgnula Pudždemona nakon propale objave nezavisnosti 27. oktobra prošle godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online