Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2018.
11:11
Dojče vele A

Na Balkanu ništa novo: Španija koči Kosovo, EU obećava, Rusija i Kina spremne da "ulete"

Približavanje Balkana EU teče rutinski. I pošto nije bilo ništa o čemu je tu trebalo da se odlučuje, lideri EU su u Sofiji mogli da se posvete - Trampu.

pixabay.com
 

Kako piše komentator Dojče velea Bernd Rigert, nažalost, to je zaista bilo neophodno.

"Na Balkanu ništa novo. I zato se rezultat ovog samita Evropske unije i šest zemalja-kandidata može ovako sažeti: EU obećava da će šest država jednom biti primljene u klub blagostanja i stabilnosti, a kandidati obećavaju da će učiniti sve što je potrebno kako bi ispunili stroga pravila tog kluba. To je tako već 15 godina, od samita 2003. godine u Solunu - i nastaviće se još deset godina, bar za najslabije članove u redu za EU, odnosno Kosovo i Bosnu i Hercegovinu", navodi Rigert. 

U većini starih članica je želja da prihvate nove države, a time i nove probleme - prilično mala. 

"Francuski predsednik Emanuel Makron, nova zvezda EU, to je sročio ovako: pre nego što EU primi nove članice, ona mora da reši svoje probleme, odnosno implementira njegove predloge reformi. Španija takođe koči i hoće prijem novih samo ako se status Kosova definiše tako da pobunjeni Katalonci priznanje Kosova kao države ne mogu da iskoriste kao primer protiv Madrida. To je komplikovano i trajaće dugo. Zbog toga će zemlje-kandidati morati i dalje da ulažu napore i budu strpljive. Evropska unija im je još privlačna - zbog finansijske pomoći i političke solidarnosti. Ali Rusija i Kina su spremne da ulete, ukoliko u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Albaniji popusti oduševljenje za EU", ističe Rigert. 

Novi neprijatelj Evrope

S obzirom na to da Balkan trenutno ne krije nikakva iznenađenja, Evropska unija je mogla da se usredsredi na svog novog "neprijatelja": američkog predsednika Donalda Trampa. 

"Lideri EU nisu nikada tako žestoko kritikovali aktuelnog predsednika SAD, glavne sile NATO. Njegova politika je nerazumljiva i pogrešna, avanturistička i potpuno nesolidarna. Angeli Merkel, Emanuelu Makronu, Terezi Mej i ostalima to je odavno jasno. Sada su to i javno rekli i dogovaraju se o kontramerama. Mogućnosti EU da se bori protiv američke ekonomske sile su skromne, ali bi ih sada trebalo iskoristiti. Jer, postoje granice, čak i kada se radi o bivšim prijateljima - to je bila jasna i tačna poruka iz Sofije", dodaje Rigert. 

Ali, pitanje je da li će tako nakostrešena EU ostaviti ikakav utisak na alfa-mužjaka u Beloj kući. Bez imalo obzira prema saveznicima u Evropi, američki predsednik je torpedirao sporazum o klimi, razbuktao vatru na Bliskom istoku, uveo carine i poništio nuklearni sporazum sa Iranom. 

Kina i Rusija novi saveznici

"Neizvesno je da li EU može da izbegne preteće carine SAD na čelik ili sankcije protiv kompanija koje posluju u Iranu. Jedno je jasno: biće skupo i veoma teško održati ekonomske veze sa Iranom, pogotovo ako pogođene kompanije, kao što su Total, Maersk ili Simens, odluče da slede politiku SAD, a ne EU - da igraju na sigurno kako bi imale neometan pristup američkom tržištu. Za Evropsku uniju bi bilo dobro kada glavu ne bi zabila u pesak i kada bi organizovala bar malo otpora prema Beloj kući. Evropljani su se odjednom našli u savezima sa Rusijom, Kinom i Iranom, a protiv svog velikog atlantskog brata. To je pre Trampa bilo nezamislivo", piše Rigert. 

Sastanak predsednika SAD Trampa i neposlušnih Evropljana u julu na samitu NATO u Briselu trebalo bi da bude zanimljiv. 

"Evropske države trebalo bi da budu spremne na to da će SAD zapretiti povlačenjem iz NATO i da će ispostaviti neku vrstu računa za njihov doprinos kao nuklearne sile. Evropa mora da odraste i to vrlo brzo. Prvi korak je učinjen u Sofiji. Inače: Sjedinjene Države i EU su pre 20 godina radile zajedno na tome kako bi okončale građanski rat i stvorile mir na Balkanu. Danas je to skoro nezamislivo. Toliko su se vremena promenila", zaključio je Rigert.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online