Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
10:46
sputniknews.com A

Prekid komunikacija sa Rusijom: Americi odgovara tinjajući sukob u Ukrajini

"Moskva i Vašington su napravili pauzu u kontaktima u vezi sa rešavanjem situacije u Ukrajini, ali Rusija računa da ona neće biti duga. Ruski analitičari smatraju da je ta pauza odraz procesa koji se dešavaju u odnosima Moskve i Vašingtona u celosti i da je to prinudna mera, jer su svi pregovori o pitanju Donbasa došli u ćorsokak", piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

Facebook/Dejan Berić
Svi pregovori o Donbasu otišli su u ćorsokak

"Sukob se ne može rešiti bez Rusije"

Reč je, pre svega, o mirovnoj misiji i još nije jasno kako se oni mogu pomeriti sa "mrtve tačke", jer je pozicija koju je iznela Ukrajina i koju podržavaju SAD neprihvatljiva za Rusiju, ističu politikolozi.

Ruski analitičar Nikita Danjuk objašnjava da Rusija i SAD za četiri godine nisu napravile značajan napredak u rešavanju situacije u Donbasu, jer imaju drugačije stavove i ciljeve po tom pitanju.

Kako navodi ekspert, SAD strateški odgovara da ima stalni tinjajući sukob na teritoriji Ukrajine, kako bi ga koristio za spoljnopolitičku trgovinu, za pregovore sa Rusijom, kao i za druga pitanja regionalne i globalne bezbednosti.

Prema njegovim rečima, uprkos činjenici da su se pomoćnik predsednika Rusije Vladislav Surkov i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Ukrajinu Kurt Volker vrlo intenzivno sastajali skoro dve godine, "mapa puta", prema kojoj situacija u jugoistočnoj Ukrajini treba da bude stabilizovana, razvijena je još 2015. godine. To su Minski sporazumi, koje, kako ističe ekspert, Kijev demonstrativno ignoriše, uz prećutnu dozvolu SAD.

Koliko će trajati "tišina" između Rusije i SAD?

Jedno od pitanja koje se pojavljuje u ruskim medijima je i koliko će trajati "tišina" između Rusije i SAD po pitanju Ukrajine.

- Mislim da će pauza trajati sve dok ne postane jasno ko će sa ruske strane biti zadužen za pregovore sa Vašingtonom o Ukrajini. Prošle nedelje su se pojavile informacije da bi pomoćnik predsednika Rusije Vladislav Surkov mogao da napusti svoju funkciju i verovatno će na tu funkciju biti imenovana neka druga osoba - rekao je za Sputnjik ruski analitičar Oleg Ignjatov.

Međutim, Ignjatov smatra da pauza u kontaktima Rusije i SAD ne nosi neke veće rizike, a takođe veruje i da neće doći do eskalacije situacije u Ukrajini.

- Što se tiče nekih rizika, ne mislim da postoji neki rizik od "zatezanja". Svi su sada na "stend baju". Zapad shvata da se sukob ne može rešiti bez saglasnosti Rusije, a Rusija ne vidi kod Zapada nameru da pritisne Ukrajinu kako bi ona ispunila Minski sporazum. Zato, sve je na listi čekanja - matra Ignjatov.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće očekivati promenu pozicije politike Kremlja o Donbasu u slučaju odlaska Surkova sa funkcije pomoćnika predsednika, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je spoljna politika predsednika Rusije dosledna i apsolutno razumljiva, bez obzira na kadrovske promene, a to se, kako je istakao, tiče i pozicije o Ukrajini.

Mediji pišu da su američke vlasti produžile mandat Volkeru i podsećaju da je on pozivao na "povratak" Krima u sastav Ukrajine i jačanje antiruskih sankcija, a da će njegova ovlašćenja sada biti proširena ne samo na Donbas, nego i na celu Ukrajinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online