Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.05.2018.
15:11
Vestionline, Tanjug A

Šta EU sprema Srbiji i Zapadnom Balkanu u Sofiji?

Zemlje članice Evropske unije, uz saglasnost partnera sa Zapadnog Balkana, usvojiće 17. maja u Sofiji deklaraciju kojom će se ponoviti nedvosmislena podrška EU pespektivi regiona i navesti zadaci i principi koje bi stane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.

youtube.com/WonderWhy
Foto: Ilustracija

Aneks deklaracije odnosiće se na jačanje veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.

Svih 28 država članica EU usaglasile su se oko finalnog nacrta teksta deklaracije koji bi trebalo da bude usvojen u Sofiji 17. maja.

Ono što je planirano da bude zajednička deklaracija 28 zemlja članica plus 6 država sa Zapadnog Balkana na kraju će biti deklaracija EU članica, uz "konsultacije sa partnerima sa Zapadnog Balkana", stoji u tekstu u koji je Tanjug imao uvid.

Do ovakve promene jezika, ali i formata, deklaracije došlo je zbog inistiranja na prvom mestu Španije koja je nije želela da svoj potpis stavi na tekst koji će potpisati i Priština.

Madrid ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i kao takvom mu poriče mogućnošću perpektive EU članstva.

Prvi deo deklaracije sadrži 17 tačka u kojima EU potvrđuje "nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana".

EU se obavezuje da će pojačati svoje zalaganje na podršci "regionalnoj transformaciji u oblasti politike, ekonomije i društva".

Pozdravlja se posvećenost "partnera sa Zapadnog Balkana" radu na demokratiji, vladavini prava, borbi protiv korupcije i kriminala, poštovanju ljudskih i manjinskih prava kao i jaćanju dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti.

Dekalaracija podseća na važnost povezivanja unutar regiona kako u oblasti ekonmkih i međuljudskih odnosa, tako i u oblasti transporta, energetike i digitalizacije.

Poseban paragraf delaracije, u koju je Tanjug imao uvid, odnosi se na stvaranje novih mogućnosti za mlade u regionu.

Istovremeno EU poziva partnere sa Zapadnog Balkana da rade zajedno na " zajedničkim bezbednosnim izazovima" kao što su borba protiv terorizma i ekstremizma i upravljanje migracijskim tokovima.

Deklaracija navodi da su i "EU i partneri sa Zapadnog Balakna svesni važnosti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala za regionalnu socijalno ekonomsku transformaciju i stabilnost i bezbednost" regiona.

EU "zahvaljuje partnerima sa Zapadnog Balkana na dopirinosu u oblasti Zajedničke spoljne i bezbednsone politike" i "očekuje dublju saradnju i dalje usaglašavanje" u toj oblasti.

Istovremeno, u tekstu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu EU Zapadni Balkna u Sofiji pominje se i zajednička borba protiv "dezinformacija i drugih hibridnih aktivnosti."

Aneks deklaracije predstavlja dokument pod nazivom "Sofijska agenda prioriteta" koji u fokus stavlja podršku EU u jačanju vladavine prva u regionu, saradnju Zapadnog Balkana i EU u oblasti bezbednost, podršku EU iu socijalno ekonomskom razvoju regiona, jačanje povezanosti kroz novi paket projekta koji podrazumeva širenje EU energetske Unije na Zapadni Balkan, završetak regionlanog tržišta električne energije, uspostavljanje sedišta Transportne zajednice u Beogradu i podršku novoj železničkoj strategiji koja bi Zapadni Balkan trebalo da približi i uključi EU mreži.

Na kraju se navodi i inicijativa za smanjenje cene rominga na Zapadnom Balkanu i identifikaciju potencijalnih digitalnih investicija, uključujući i intrenet konekcije, u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online