Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.05.2018.
12:55
Vestionline A

Spektakularna vojna parada u Moskvi: Rusi demonstrirali svu moć svoje armije (VIDEO)

Danas je u Moskvi održana velika vojna parada kojom je obeleženo 73 godine od pobede u Drugom Svetskom ratu.

Tanjug/AP

Paradi je prisustvovao državni vrh Rusije, veterani i veliki broj građana, a među počasnim gostima bili su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanijahu. Na paradi je prisutan i glumac Stiven Sigal.

Parada je počela jutros nakon što su kazaljke otkucale devet sati. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu prvo je pozdravio jedinice ruske vojske koje su bile na Crvenom trgu. Nakon što je Šojgu završio obilazak vojske, uputio se ka centralnoj tribini kako bi podneo izveštaj predsedniku Ruske Federacije i vrhovnom komandantu Oružanih snaga Rusije Vladimiru Putinu.

Prvi čovek Rusije potom se obratio okupljenima, čestitavši Dan pobede građanima Rusije, vojnicima i oficirima, rekavši da će je to sveti praznik za čitavu zemlju i da je praznik opštenacionalnog ponosa. Putin je potom rekao da je podvig Sovjetskog saveza u Drugom svetskom ratu došao uz brojne žrtve.

- Podvig naroda koji je spasao Evropu i svet od užasa i Holokausta. Moramo da čuvamo od zaborava. Uvek ćemo biti ponosni na to što SSSr nije pokazao strah i podvio kičmu. Naš narod se borio do smrti! - rekao je Putin.

- Podvig naroda koji je spasao Evropu i svet od užasa i Holokausta. Moramo da čuvamo od zaborava. Uvek ćemo biti ponosni na to što SSSr nije pokazao strah i podvio kičmu. Naš narod se borio do smrti! - dodao je on .

On se potom osvrnuo na moderne pretnje rekavši da ih Moskva razume i dodao da je Rusija otvorena za dijalog o svim pretnjama savremenoj bezbednosti.

Žene vojnici, Iskanderi i S-400

Tanjug/AP

Prema pisanju medija, na paradi je učestvovalo više od 13 hiljada vojnika, vojna tehnika i avijacija svih vidova i rodova vojske oružanih snaga Ruske federacije, kao i druge jedinice.

Tokom jednosatne parade na Crvenom trgu, prvi put su predstavljeni robotski kompleksi za razminiranje na daljinu „Uran 6“ i vatrene podrške "Uran 9“, bespilotne letelice „Katran“ i „Korsar". Publika na glavnom moskovskom trgu videla je i S-400, a specijalna tehnika predstavlja je oklopnim vozilima "Tigar", "Patrola" i "Ural".

Prethodno, Crvenim trgom prodefilovao je puk kopnene vojske Oružanih snaga Rusije, paradna jedinica žena-vojnika, puk Vojno-mornaričke flote Rusije, zatim puk Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i mnogi drugi rodovi ruske vojske, a prvi put Crvenim trgom koračali su i paradni defile jedinice Vojne akademije za protivvazdušnu odbranu "Maršala Vasiljevskog“.

Vazdušni deo parade otvorili su helikopteri Mi-26 sposoban da u vazduh podigne do 20 tona tereta, u pratnji četiri višenamenska helikoptera Mi-8, zatim "Berkuti", helikopteri Mi-28N „Noćni lovac". Šestorka jurišnika Su-25 ukrašava nebo iznad Moskve ruskom trobojkom.

Parada je Vojnici su napustili Crveni trg uz zvuke marša "Opraštanje slovenske žene" i tradicionalnim pozdravom "URA!".

Paradom je komandovao glavnokomandujući kopnene vojske general - pukovnik Oleg Saljukov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online