Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.04.2018.
10:14
sputniknews.com A

Šta dogovor dveju Koreja donosi Rusiji, a šta SAD?

Vest da su Severna i Južna Koreja objavile kraj primirja, koje traje od 1953. godine, sa ciljem da ga pretvore u trajni u mirovni sporazum, predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio kao "veoma pozitivnu" i istakao da je predsednik Rusije Vladimir Putin više puta naglasio da je rešavanje krize na Korejskom poluostrvu od životne važnosti.

EPA
Vladimir Putin i Donald Tramp

- Korejski narod je jedan, i ne treba da ratuje - izjavio je severnokorejski predsednik Kim Džong Un, nakon što je postignut istorijski dogovor o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Komentarišući ovaj istorijski događaj, profesor Sanktpeterburškog državnog univerziteta i direktor Instituta "Ho Ši Min" Vladimir Kolotov za Sputnjik naglašava da bi svakako trebalo pozdraviti napore dva korejska lidera u vezi sa denuklearizacijom Korejskog poluostrva i transformacijom ovog područja u zonu mira i bezbednosti.

- Najvažnije je to što su se dogovorili da prekinu neprijateljstva i da ustanove direktne veze u vojnom resoru kako bi se izbegli nepotrebni incidenti ili nerazumevanja kojih je bilo u prošlosti. Takođe, postignut je dogovor da se radi na prekidu različitih oblika konfrontacija, da se radi na spajanju porodica i zajedničkim ekonomskim projektima, poput pomenute transkorejske železnice. Veoma pozitivan korak je i to što će se smanjiti davanja za vojsku, jer oružje neće više uperivati jedni protiv drugih. Sve ovo bi trebalo da dovede do jačanja bezbednosti u celoj severoistočnoj Aziji - objašnjava Kolotov.

Kolotov ističe da postignuti sporazum u potpunosti odgovara nacionalnim interesima Rusije, tim pre što je južnokorejski lider pozvao da se radi na izgradnji transkorejske železnice, što je takođe korisno i za Rusiju. Kolotov dodaje da bi sve zdrave snage u savremenom svetu trebalo da podrže napore Koreja u prekidu međusobnog neprijateljskog delovanja.

Pošto se u dokumentu još navodi da će se "Severna Koreja, Južna Koreja i SAD zalagati za održavanje trostranog ili četvorostranog samita sa ciljem uspostavljanja sistema čvrstog mira", Vladimir Terehov, stručnjak za probleme Azijsko-pacifičkog regiona, kaže da je time izvesno ko od "zakulisnih igrača" gura dve Koreje u međusobni zagrljaj.

- Nije isključeno da je stabilizacija situacije na Korejskom poluostrvu zapravo jedan od koraka za povlačenje SAD, što bi u celini odgovaralo značajnom delu američkog establišmenta, ali će tu mnogo zavisiti od opšteg stanja u američko-kineskim odnosima - smatra ovaj stručnjak.

Terehov dodaje da ne bi trebalo ispustiti iz vida da su SAD već nekoliko decenija važan bezbednosni instrument Južne Koreje, koja se praktično više od 60 godina nalazi pod nuklearnim kišobranom SAD.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da je spremno da pomogne u uspostavljanju saradnje Severa i Juga putem razvoja trilateralne kooperacije u oblasti železnica, energije, gasa i u drugim oblastima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online