Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.04.2018.
08:11
Z. Mirković - Vesti A

Turcima pune kase, a Srbima - mrvice

Vlada pokrajine i grada Beča, koju čine Socijaldemokratska partija Austrije (SPOe) i Zeleni, već godinama ogromne dotacije daju turskim klubovima, dok srpske zapostavljaju, odnosno daju im novac na kašičicu.

EPA/Sedat Suna
Sigurno biračko telo: Turci redovno izlaze na izbore

- Već neko vreme austrijski mediji objavljuju informacije o velikim dotacijama koje dobijaju turski klubovi. Mi vidimo da je SPOe već godinama naklonjen turskoj zajednici, iako je manja od naše. Za to smo delimično i mi sami krivi, jer nismo interesantno glasačko telo. Dok Turci, kada im se kaže, izlaze na izbore, Srbi to ne čine, pa tako ni naše klubove ne shvataju bitnim. Suočeni smo s tim da moramo da molimo za pare, a onda kada dobijemo male svote treba da budemo zadovoljni, iako je poznato da klubovi ne prave profite, već teško opstaju - kaže funkcioner iz jednog bečkog srpskog kluba koji, kao i mnogi drugi, ne želi da mu se pominje ime.

Nema javnih kritika

Srpski klubovi muku muče sa finansijama i moraju se zadovoljiti ako im bečke vlasti odobre manje svote, koje ne mogu da se porede sa skoro 40.000, koliko je tursko udruženje dobilo prošle godine.
I pored te činjenice, uprave srpskih klubova ne žele da javno kritikuju, već samo iza zatvorenih vrata iznose svoje nezadovoljstvo.

Državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv inicijatora turskih obdaništa u Beču, koji je na osnovu dotacija grada uspeo da proneveri 10 miliona evra, što je skrenulo pažnju javnosti na ovu "tesnu" saradnju pre svega "crvenih" sa turskim udruženjima i klubovima.

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" objavio je listu subvencija grada Beča turskim klubovima, koji pokazuje da su gradske vlasti odobravale dotacije turskim udruženjima, čak i onda kada se opozicija tome žestoko protivila.

Tako je prošle godine, na primer, Udruženje austrijsko-turskog prijateljstva, koje upravlja jednom knjižarom na Girtlu, 38.950 evra za "socijalni i informativni punkt", a ove godine dobio je 1.500 evra za "interkulturalnost".

Od 2005. ovaj klub je od grada dobijao godišnje oko 40.000 evra, svotu o kojoj mogu samo da sanjaju srpski klubovi, koji okupljaju veliki broj naše dece, time sklanjaju decu sa ulica i neguju kulturu svoje matice.

Tako postoji bezbroj turskih organizacija u Austriji kojima je bečka vlast davala najmanje četvorocifrene dotacije, te, ako se sve sabere, to ide na šestocifrene subvencije.

SPOe, pre svega, u Bečlijama turskog porekla vidi veliki birački potencijal i sa njima neguje već dugo godina tesnu saradnju i kupuje finansijskom i drugom podrškom glasove.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online