Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.04.2018.
16:48
aljazeera.net A

Zašto Rusija nije odgovorila na američke udare u Siriji?

Uprkos neprijateljskoj retorici, Moskva se pobrinula da na terenu u Siriji izbegne sukobe, kaže Leonid Isajev za "Al Džaziru".

EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin
Predsednik Rusije Vladimir Putin

"Asadu jasno - SAD nemaju nikakvu strategiju za Siriju"

Nakon nedelje u kojoj je bila eskalacija retorike između SAD-a i Rusije - od čega je većina provedena na Tviteru - raketni udari na Siriju su konačno izvedeni u subotu. Snage SAD, Velike Britanije i Francuske lansirale su napade na tri lokacije koje su navodno povezane sa proizvodnjom hemijskog oružja kod Damaska, kao i u provinciji Homs.

Uprkos patosu u kojem je američki predsednik Donald Tramp objavio vojnu operaciju, njeni rezultati su na kraju bili ispod skromnih. Ako se ostave po strane kontradiktorni izvještaji o tome koliko je raketa pogodilo ciljeve, one nisu napravile vojne žrtve, niti nanele ozbiljniju štetu sirijskoj vojnoj infrastrukturi.

U tom smislu, američko-britansko-francuski udari nisu bili ništa drugačiji od vojne akcije u aprilu 2017. godine, kada je, nakon što je korišćeno hemijsko oružje u sirijskom gradu Kan Šejkun, u provinciji Idlib, SAD bombardovao vazdušnu bazu Šajrat, kojom upravlja režim.

Razlika ove godine je u tome da Vašington nije krivio samo sirijski režim za hemijski napad, već i njegovog zaštitnika Moskvu. Ovo je situaciji dalo veći stepen tenzija i povećalo je špekulacije o direktnom sukobu SAD i Rusije. Direktna konfrontacija je bila, predvidivo, izbegnuta i cela operacija je najviše ličila na neki "performans".

Ona strana koja je najviše imala koristi od ove situacije bili su sirijski režim i njegovi saveznici. Nije došlo do promene ravnoteže moći na terenu nakon ovih udara i snage lojalne Asadu nisu pretrpele gubitke. Nakon "savršeno izvedenih" udara - kako ih je Tramp opisao - postalo je jasno kako, osim populizma, nema ništa iza retorike Bele kuće.

Asadu je sada jasno kako SAD nemaju nikakvu strategiju za rešenje sirijskog sukoba i kako ne može pokrenuti efikasan mehanizam da spreči korišćenje hemijskog oružja.

Ni Rusima ne odgovara direktan sukob

Priča o mogućoj eskalaciji između SAD i Rusije na Bliskom istoku mnogo se razmatra posle ruske intervencije u Siriji 2015. godine. Ovogodišnje Putinovo obraćanje naciji dodatno je uozbiljilo situaciju kada je on spomenuo mogućnost "instant odmazde" u slučaju napada na Rusiju.

Uprkos emotivnim govorima, rusko liderstvo ne prelazi liniju i ne izaziva sukob. Direktna konfrontacija sa vojno nadmoćnijom koalicijom predvođenom SAD značila bi potpuni poraz za Rusiju u Siriji, a nije zgoreg dodati kako bi to počelo globalni oružani sukob. Rusija je tako izabrala strategiju razgovora, kroz koju se osigurava i ne preduzima riskantne korake na terenu.

Međutim, iako na terenu nema očite eskalacije, retoričke tenzije ne treba potcenjivati. Postoji stepen nepredvidivosti u ponašanju aktera na obe strane u proteklim mesecima, kao i sve veće nepoštovanje međunarodno prihvaćenih normi i procedura. Ovo bi se moglo dokazati opasnim u budućnosti, jer minimalizuje prostor za pregovore i diplomatske dogovore, zaključuje se u tekstu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online