Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.04.2018.
08:23 >> 17:40h
Vestionline, B92.net A

SAD, Britanija i Francuska napale Siriju, dejstvovala sirijska PVO

Tokom noći SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele vazdušne napade na ciljeve u Siriji. U Damasku dejstvovala protivvazdušna odbrana. Pentagon saopštava da su pogođene tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja. Amerikanci koristili krstareće rakete "tomahavk". Vladimir Putin je sazvao sednicu Saveta bezbednosti. Predsednik Sirije Bašar el Asad smatra da je napad usledio nakon što je Zapad shvatio da je izgubio kontrolu i kredibilitet u konfliktu.

Napad je izveden kao odgovor na navodno korišćenje hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi prethodne nedelje.

- Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada - rekao je predsednik SAD Donald Tramp obraćajući se naciji. 

Tramp je, obraćajući se javnosti, rekao da "zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku". Naveo je da će akcija trajati sve dok "sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje".

Tramp je rekao da je u sirijskom gradu Dumi izvršen napad hemijskim oružjem i da ga nije izveo čovek već "čudovište". Kritikovao je Rusiju i Iran zbog podrške sirijskom režimu i predsedniku Bašaru el Asadu.

"Dve hiljade trinaeste predsednik Putin je obećao svetu da će garantovati eliminaciju hemijskog oružja Sirije. Asadov nedavni napad, i današnji odgovor, direktan su rezultat neispunjenog obećanja Rusije. Rusija mora da odluči da li će nastaviti tim mračnim putem, ili će se pridružiti civilizovanim nacijama kao snaga stabilnosti i mira. Nadam se da ćemo se jednog dana složiti sa Rusijom, možda čak i Iranom – a možda i ne", rekao je Tramp. 

Mej: Parlament zaobiđen zbog potrebe za brzom reakcijom

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je zbog potrebe za brzim reagovanjem i zaštite "operativne sigurnosti", odlučila da se Britanija pridruži vazdušnim napadima na Siriju, bez prethodnog glasanja u parlamentu.

Manja grupa demonstranata se ubrzo zatim okupila ispred Bele kuće i uzvikivala "zaustavite bombardovanje Sirije".

Odmah posle Trampovog govora, oko tri sata posle ponoći, u Damasku su se oglasile sirene koje oglašavaju početak vazdušne opasnosti, a nedugo zatim su se čule i prve detonacije. Agencije su javile da je u sirijskoj prestonici pogođen naučni centar koji se u poslednje vreme često povezivao sa razvojem hemijskog naoružanja.

Protivvazdušna odbrana je ispalila projektile a sirijska država televizija je javila da je oboreno 13 raketa iznad Damaska.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da nije bilo alternative vojnoj akciji, kritikujući Rusiju zbog nedavnih poteza u Savetu bezbednosti UN.

"Ovde se ne radi o intervenciji u građanskom ratu. Nije reč o promeni režima", navela je Tereza Mej.

Britansko ratno vazduhoplovstvo, koje je koristilo bazu na Kipru, napalo je ciljeve kod Homsa, javlja Bi-Bi-Si. Britanci su koristili avione "tajfun". Kasnije se Kipar distancirao od napada saopštivši da nije unapred bio obavešten o akciji izvedenoj iz baze na tom ostrvu.

Poletanje francuskih aviona

Oglasio se i francuski predsednik Emanuel Makron koji je rekao da je naredio napade zato što su desetine muškaraca, žena i dece "masakrirani hemijskim oružjem". "Crvena linija je pređena", poručio je Makron.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je da je francuska vojska tokom noći gađala glavni sirijski centar za istraživanje hemikalija i još dva objekta, tvrdeći da je Rusija bila unapred obaveštena da će udari biti izvedeni.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis je na brifingu za medije rekao da su napadi bili "teži" od onih koji su izvedeni prošle godine. Dodao je da je Rusija upozorena.

Matis je istakao da veruje da su napadi poslali snažnu poruku dodajući da su mogući novi napadi ako Bašar el Asad odluči da ponovo koristi hemijsko oružje. 

Prema rečima zvaničnika Pentagona, nema podataka o eventualnim američkim gubicima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online