Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.04.2018.
12:22
Vestionline A

"Sirija je za SAD samo sporedno ratište, pravi cilj je nešto drugo"

SAD, posle navodnog napada nervnim gasom u Siriji, ne isključuju vojne mere protiv Sirije i njenih saveznika. No, stručnjak za SAD Jozef Braml iz Nemačkog društva za spoljnu politiku i autor knjige "Trampova Amerika – na račun slobode", smatra da se tu zapravo radi o nečemu sasvim drugom.

Epa/Kevin Dietsch

U intervjuu za “Dojče vele” je rekao da smatra da će SAD izvesti vazdušne napade protiv Sirije, ali da za razliku od onoga pre godinu dana (kada su SAD takođe napale Siriju posle upotrebe hemijskog oružja) to neće biti samo simbolično.

- Tada je Tramp hteo da pokaže da nije ruska marioneta. Istovremeno nije hteo da se previše istrčava i zato je prethodno obavestio Rusiju. A oni su upozorili Siriju. Ovaj put neće biti takvih prethodnih informacija – smatra on.

Prema njegovom mišljenju, Trampove pretnje da će saveznici sirijske vlade "platiti visoku cenu“, prvestveno treba da se plaši Iran.

- Pre svega bi Iran trebalo da bude spreman, jer je on i iz drugih razloga na nišanu SAD. One snage koje u Siriji podržava Iran - te će verovatno i biti bombardovane. SAD bi mogle da preseku i vazdušni most tih trupa koji se delom proteže i nad iračkim vazdušnim prostorom.

Sa druge strane, Braml smatra da će intervencije protiv Rusije, koja takođe podržava Asada, biti minimalne. Kako je rekao, Tramp, kada je reč o Rusiji, ima mnogo manje vojnih opcija i služeći se ekonomskim sankcijama učinće taman toliko da ne dospe pod veći unutrašnjepolitički pritisak. Kao razlog za to, Braml vidi činjenicu da u SAD specijalni tužilac Robert Miler i dalje vodi istragu protiv Tramp.

- Mislim da je Sirija za SAD zaista samo sporedno ratište u sukobu sa Iranom. Sada predstoji istupanje iz nuklearnog sporazuma u maju i onda će se konflikt zaoštriti. Mešanje Irana u Siriji bi moglo da posluži kao moralno i geostrateško opravdanje za njihov postupak. Ne smemo zaboraviti ni da je Tramp nedavno kritičara Irana Džona Boltona postavio za savetnika za nacionalnu bezbednost. Ja to vrlo ozbiljno shvatam –kaže Braml.

Bral smtra da će mere odmazde za napade hemijskim oružjem bitit samo vazdušni napadi i da Tramp ne odustaje od ideje da povuče američke vojnike iz Sirije.

- Što situacija na domaćem političkom frontu bude neprijatnija za Trampa, tim veći će, kako mislim, biti rizik od rata protiv Irana. Ne smemo zaboraviti da su u novembru izbori za Kongres. Najgori scenario za Trampa bi bio da izgubi oba doma Kongresa. U tom slučaju bi mu rat protiv spoljnog neprijatelja pomogao da se domogne nekog nadstranačkog konsenzusa. Ako bi postojala pretnja za nacionalnu bezbednosti, birači u SAD bi mogli da se u jeku „okupljanja pod zastavom“ odreknu mogućnosti kontrole vlasti koju omogućavaju izbori za Kongres. Tako je bilo i kod Džordža Buša mlađeg posle terorističkih napada od 11. septembra 2001. – kaže on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online