Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.04.2018.
09:31
Vestionline, Tanjug A

Sva je prilika da Viktor Orban osvaja izbore, a šta to znači za Srbiju?

Premijer Mađarske Viktor Orban glasao je na parlamentarnim izborima u toj zemlji, poručivši da se glasa o "budućnosti Mađarske", prenosi AP.

Epa/Zoltan Mathe
Tekst potpisaMađarska danas glasa - a gde je Orban?

Navodi se da je Orban sa suprugom glasao na biračkom mestu u školi koja se nalazi u blizini njihove kuće i tom prilikom kazao novinarima da će "poštovati odluku" mađarskih glasača.

U Mađarskoj su jutros  otvorena glasačka mesta za parlamentarne izbore na kojima pravo glasa ima oko 8,3 miliona birača.

Među njima je i više od 378.000 ljudi koji ne žive u Mađarskoj već su uglavnom Mađari iz susednih zemalja sa dvojnim državljanstvom.

Mađarski žitelji za glasanje dobijaju dva listića - jedan sa imenom kandidata njihovog okruga i jedan sa stranačkom listom, objašnjava AP. 

Prema svim prognozama, aktuelni premijer Viktor Orban uspeće da osigura treći uzastopni mandat, a četvrti od 1998. godine.

Prema najnovijim anketama, Orbanova stranka Fides i njen mali koalicioni partner Hrišćanske demokrate, osvojiće većinu od ukupno 199 mesta u parlamentu Mađarske, ali ne može se prognozirati tačno koliko zbog složenog izbornog sistema.

Fides je i na izborima 2010. kao i 2014. osvojio dvotrećinsku većinu nakon čega je usvojen novi ustav kojim je Orbanu omogućena velika koncentracija vlasti, piše AP.

Od 199 mesta u parlamentu, 106 pripada predstavnicima okruga, a 93 se dodeljuje na osnovu broja glasova koje su dobile pojedinačne stranke. 

Građani koji imaju pravo glasa a ne žive u Mađarskoj glasaju samo za stranačku listu.

Posle 2010. godine Fides je značajno izmenio izborni sistem smanjivši broj poslanika sa 386 na 199 i eliminisao drugi krug izbora što je nanelo štetu manjim strankama koje su mogle da formiraju koalicije nakon prvog kruga.

Na šta se fokusira Fides

Orban i Fides fokusirali su se ovog puta na jednu poruku - potrebu da se zaustave migracije i odbrani Mađarska od spoljnih uticaja kao što su milijarder Džordž Soroš, UN, nevladine organizacije i Evropska komisija, piše Ekonomist.

Da je Orbanova desničarska populistička partija Fides daleko ispred svojih protivnika, pokazuju ankete, dok se, ističe magazin Ekonomist, podeljena opozicija prepucava oko toga čiji bi kandidati trebalo da se povuku u lokalnim izbornim jedinicama, kako bi se ujedinili iza jednog kandidata po okrugu koji je protiv Fidesa.

Socijalisti, najveća levičarska stranka, svoju podršku pružili su kandidatu za premijera Gergeliju Karačonju koji predvodi malu liberalnu i zelenu stranku Dijalog.

Prognoze su da će Demokratska koalicija nekadašnjeg premijera Ferenca Đurčanja i nacionalistička partija Jobik Gabora Vone biti jedine opozicione grupe koje će preći cenzus od pet odsto i ući u parlament.

Ekonomist pak predviđa da će nacionalistička partija Jobik, koja se okrenula ka centru, zauzeti drugo mesto na izborima. 

Kao najbolju nadu nekom "očajnom opozicionom čelniku", magazin navodi mogućnost da Fides ne osvoji apsolutnu većinu glasova, što bi omogućilo liberalima i levičarima da formiraju manjinsku vladu, uz prećutnu podršku Jobika.

Takva situacija je, ipak, malo verovatna, ocenjuje britanski magazin.

Šta verovatna Orbanova pobeda znači za Srbiju?

Koliko god Viktor Orban imao svojih mana, a ima ih podosta, saradnja Mađarske i Srbije u njegovom mandatu dostigla je istorijski visoku tačku.

Samo je u februaru ove godine u Budimpešti potpisano deset različitih sporazuma o saradnji dve zemlje, devet međudržavnih sporazuma i jedan u privatnom sektoru. Mađarska je rešila da investira milione evra i u centralnu Srbiju, a ne samo u Vojvodinu, što je dosad mahom bio slučaj.

Ne treba zaboraviti ni dogovorenu izgradnju pruge Beograd-Budimpešta, kao ni na činjenicu da je robna razmena u 2017. između dve zemlje iznosila milijardu i po evra, a godinu ranije je premašila dve milijarde, što je apsolutni rekord.

Uz to, Mađarska je jedan od najvećih zagovornika što skorijeg ulaska Srbije u EU, što je nedavno slikovito pojasnio šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, koji je na sastanku sa mađarskim kolegom Petrom Sijartom rekao da "u međunarodnim odnosima trenutno nema većeg Srbina od Sijarta".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online