Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.03.2018.
18:48
dw.com, Vestionline A

Nemačka štampa oštro o tenzijama na Kosovu: Šta hoće Srbija? Glavom kroz zid?

Nakon novih tenzija na Kosovu i Metohiji, štampa u najmoćnijoj članici Evropske unije postavila je ozbiljno pitanje Srbiji - Da li vi to idete glavom kroz zid? U analitičkim tekstovima, nemački mediji zaključuju da je situacija na KiM pokazuje dve stvari - nemoć EU i opasnosti od ruskog uticaja u regionu.

EPA//Valdrin Xhemaj
Tokom hapšenja Marka Đurića

Na taj način u Berlinu vide dešavanja poslednjih dana na Kosovu u kojima je došlo do napada specijalne jedinice kosovske policije ROSU na političke predstavnike Srba u Kosovskoj Mitrovici i hapšenja direktora Kanelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića, prenosi Dojče vele.

- I ovaj put se išlo po oprobanoj šemi: političari u jugoistočnoj Evropi prvo proizvedu krizu, a onda profitiraju na unutrašnjem političkom planu jer su nastupili kao oni koji tu istu krizu rešavaju“, navodi dopisnica ovog lista Adelhajd Velfl - navodi list Standard, koji čak ističe da je Srbija znala da će Marko Đurić biti uhapšen na Kosovu.

- U igri je i Evropska unija. Odgovornost za to što je uopšte došlo do ovakve situacije leži i na kancelariji visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Federike Mogerini koja već mesecima nije u stanju da formuliše jasne smernice kada je reč o odnosima dve države. Mogerini je doduše najavila da će sledeće godine doći do istorijskog bilateralnog sporazuma, ali pošto nije povukla crvenu liniju, sada obe strane koriste vakuum - navodi list.

Podela Kosova, Putin, Amerika...

Tako se sa srpske strane sve češće pominje ideja o podeli Kosova, dakle odvajanju severnog dela, ili  razmeni teritorija za Preševsku dolinu, naseljenu uglavnom Albancima. Ovakvo povlačenje granica po etničkoj liniji Zapad uvek isključuje jer bi to moglo da predstavlja opasnost za bezbednosnu situaciju na Balkanu a posebno u Bosni i Hercegovini.

U komentaru u berlinskom listu Tagescajtung novinar Erih Ratfelder se pod naslovom „Krhki mir“ osvrće na istu temu:

- Konfliktom Srba i Albanaca na Kosovu sada se bavi i svetska politika. Time što je srpska strana pozvala u pomoć ruskog predsednika Vladimira Putina su se Sjedinjene Države, a prvenstveno Evropska unija, osetili prozvanim da učvrste pozicije. Hapšenje Marka Đurića je pokazalo koliko je krhak mir na Balkanu - navodi list i pita:

- Žele li sada u Srbiji stvarno glavom kroz zid? Žele li u Beogradu i Moskvi da pokažu koliko je u stvari nemoćna Evropska unija u rastrganoj i nejedinstvenoj Evropi? Dijalog koji zahteva Brisel, a koji bi na kraju rezultirao priznanjem Kosova i od strane Srbije i širokom samoupravom kosovskih Srba, u svakom slučaju je u opasnosti da bude miniran. Samo je žestokom reakcijom Vašingtona pozicija EU još jednom ojačana.

List navodi i da Putin pokazuje da u svakom trenutku na Balkanu može prouzrokovati napetosti, kojima dovodi EU u nepriliku i testira reakciju Amerikanaca.

- I to ne samo na Kosovu, već i u Bosni i Hercegovini. Čak i Albanci sa Kosova i iz Albanije, koji su prijateljski nastrojeni prema Sjedinjenim Državama, pitaju se koliko je još pouzdana američka politika kada je reč o Balkanu. U to više nisu sigurni - zaključuje se u Tagescajtungu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online