Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.03.2018.
15:28
Vestionline, Sputniknews.com A

Zapad Rusiji objavio diplomatski rat: Masovno proterivanje ruskih diplomata

SAD su donele odluku da proteraju desetine "ruskih obaveštajaca" i zatvore generalni konzulat Rusije u Sijetlu u znak solidarnosti sa vlastima Velike Britanije u "slučaju Skripalj", rekao je novinarima zvaničnik američke administracije.

Tanjug/AP
Proterujemo 48 članova diplomatske misije i još 12 pripadnika misije UN: Donald Tramp

- Danas je predsednik Donald Tramp naredio deportaciju desetine ruskih oficira obaveštajne službe iz Sjedinjenih Američkih Država i zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu zbog svoje blizine jednoj od naših podmorničkih baza - izjavio je zvaničnik.

- Sjedinjene Američke Države preduzimaju ove mere zajedno sa NATO saveznicima i partnerima širom sveta kao odgovor na upotrebu bojnog hemijskog oružja od strane Rusije u Velikoj Britaniji - poslednji (slučaj) u nizu tekućih destabilizirajućih akcija u svetu - dodao je on.

SAD u vezi sa trovanjem bivšeg operativca GRU Sergeja Skripalj u Velikoj Britaniji proteruju ruskih 60 diplomata i daju im nedelju dana da napuste zemlju.

- Proterujemo 48 članova diplomatske misije i još 12 pripadnika misije UN. Ukupno 60 diplomata - istakao je on.

Istim stopama krenule su i evropske zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke potvrdilo je proterivanje četiri ruske diplomate u vezi sa trovanjem bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

- Danas smo proterali četvoro ruskih diplomata iz Nemačke. S obzirom da nakon trovanja u Solsberiju Rusija i dalje ne doprinosi razjašnjavanju incidenta - navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na Tviteru.

- Mi ovu odluku nismo doneli olako - rekao je ministar spoljnih poslova Hajko Mas. 

Ukrajina je takođe proterala 13 ruskih diplomata zbog situacije sa trovanjem u Britaniji, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

15 zemalja proteruje ruske diplomate

Odluku o proterivanju ruskih diplomata nakon slučaja Sergeja Skripalja donelo je 14 zemalja EU i SAD, naveo je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Među zemljama koje će proterati Ruse su: Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija, Nemačka, Francuska, Danska, Ukrajina, Češka, Holandija, Francuska, Italija i SAD.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će diplomate da budu proterane iz 14 zemalja EU, kao i iz SAD. 

Kako javlja AFP, SAD su odlučile da iz svoje zemlje proteraju 60 ruskih "špijuna". Takođe, u toj zemlji će da bude i zatvoren ruski konzulat u Sijetlu. 

Odluku da proteraju po četvoro ruskih diplomata donele su i Nemačka, Poljska i Francuska. 

Bilans diplomata koji će biti proterani iz Danske je dvoje, dok će Ukrajina proterati 13 ruskih diplomata. Iz Češke takođe ide dvoje. 

Iz Litvanije će biti proterano troje diplomata. 

Da podsetimo, već je 23 diplomata proterano iz Velike Britanije nakon što su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija napadnuti nervnim agensom u Solsberiju u Velikoj Britaniji. Njihovo stanje je i dalje kritično. 

Inače, ruski ambasadori u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji pozvani su jutros u ministrstva spoljnih poslova tih zemalja.

- Kao odgovor na cinični hemijski napad u Solsberiju (Velika Britanija), Ukrajina je u duhu solidarnosti sa našim britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima i u koordinaciji sa zemljama EU, odlučila da protera 13 ruskih diplomata sa ukrajinske teritorije od nekolicine preostalih. Kao što je poznato, naši diplomatski odnosi sa Rusijom su defakto zamrznuti - napisao je Porošenko na svojoj Fejsbuk stranici.

U britanskom gradu Solsberi 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU), Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A234 umešana Rusija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online