Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.03.2018.
10:49
www.dw.com A

Dojče vele: Prošlo je vreme iluzija o Putinovoj Rusiji

Putinova ubedljiva pobeda na pseudoizborima nije nikakvo iznenađenje, piše Ingo Mantofejl, urednik redakcije DW na ruskom.

Tanjug/AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin

"Ekonomske probleme prikriva ratnom retorikom"

Kako navodi, on će nastaviti kursom u kojem se ekonomski problemi zemlje prekrivaju ratnom retorikom. Kremlj kontroliše sve političke procese u Rusiji, a kod izbornog spektakla se ništa ne prepušta slučaju. Zato je tako teško analizirati preko 75 odsto glasova koliko je izbrojano za Vladimira Putina.

Svakako da ga podržavaju mnogi Rusi. Njegova popularnost u stanovništvu je neupitna, ali deo razloga je upravo u tome što Kremlj godinama sprečava da drugi političari u kontrolisanim medijima razviju sopstveni imidž, piše Dojče vele.

Mantofejl dodaje da ne važi to samo za maltretiranu pravu opoziciju poput poznatog Putinovog protivnika Alekseja Navaljnog već i za konstruktivnu opoziciju pa čak i za Putinove sledbenike poput premijera Dmitrija Medvedeva. Osim represije državnih organa, važan izvor Putinove moći je medijski upravljana predstava prema kojoj je on vladar bez alternative. 

Objavljeni ishodi ovakvih pseudoizbora su zato bez značaja sve dok u Rusiji ne bude prave političke utakmice. Politička konkurencija se tamo glumi. Ostali kandidati kojima je dozvoljeno da učestvuju nisu ni imali realnu šansu. Od početka su tu samo da bi ispunili formu, a sada su odigrali svoje uloge i otišli sa pozornice, navodi se u tekstu. 

Kremlj se, znajući za tu slabost, potrudio da organizuje formalnu potvrdu Putinove moći, ali ne samo to - trebalo je doći do podrške od preko 70 odsto pri što višoj izlaznosti kako bi rezultat bio impresivan, a sve moguće sumnje u Putinov legitimitet raspršene. No tom igrom velikih brojki mogu biti impresionirani samo naivni. To politički stratezi u Kremlju dobro znaju jer oni su do željenog ishoda došli mnogim trikovima, manipulacijama i prevarama. 

Kuda će Putin voditi Rusiju?

Kuda će Putin voditi Rusiju narednih godina? Na Zapadu se strahuje od neuračunljivog i agresivnog spoljnopolitičkog kursa Rusije, kao što je objasnio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj vojnim nervnim otrovom je jasno pokazalo da je Putin spreman da pojača konfrontacije sa Zapadom. 

Ekspanzionističkom i agresivnom spoljnom politikom Kremlj želi da skrene pažnju sa bede u zemlji. Poslednjih šest godina bile su u svakom pogledu izgubljeno vreme za Rusiju. BDP je tek blago porastao, povećalo se ekonomsko i tehnološko kašnjenje za lokomotivama svetske privrede, posebno za Kinom, ali i za SAD, Japanom i Evropskom unijom.

Rusi doduše osećaju da realno imaju sve manje para u novčaniku, pa ipak domaći uzroci privredne i društvene stagnacije bivaju nadjačani propagandom mašinerijom, antizapadnom retorikom i objavama tobožnje vojne snage. Putin neće promeniti pravac ni u dolazećem mandatu. Prave reforme u ekonomiji i javnoj upravi poljuljale bi temelj njegove vladavine.

Ako se išta može očekivati, onda su to tek imitacije reformi. Deluje da će, kao u poslednjem govoru o stanju nacije, nastaviti dosadašnju politiku i pričati o naoružavanju države. Odavno je prošlo vreme iluzija o Putinovoj Rusiji, zaključio je Mantofejl.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online