Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.03.2018.
18:22
blic.rs, Vestionline A

Pre 20 godina ova zemlja nazvana je "crnom rupom" Evrope - istorija se ponavlja?

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, jednom je opisala Slovačku kao "crnu rupu Evrope". Bilo je to 1997. godine kada je sin tadašnjeg predsednika Mihala Kovača bio otet dok je ključni svedok, policajac Robert Remiaš, ubijen.

pixabay.com
Kakva je budućnost Slovačke - svetlo ili mrak? (Foto: Ilustracija)

Iako slučaj nikada nije rešen, svi dokazi su ukazivali na umešanost slovačke tajne policije.

- Komentara Olbrajtove sam se ponovo setio kada sam je sreo u Briselu samo dve nedelje nakon ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove - piše za "Politiko" Milukaš Curinda, bivši premijer Slovačke.

Kraj devedesetih bio je verovatno najmračniji period mlade slovačke države. Premijer Vladimir Mečijar promovisao je politiku tišine i zastrašivao medije i opoziciju.

- Srećom, hrabra opozicija, robusni mediji i snažno građansko društvo su osujetili njegov plan - u jesen 1998. godine građani Slovačke su glasali za pokretanje svoje zemlje ka demokratskom i jasno prozapadnom pravcu. Slovačka je 2004. godine pristupila EU i NATO, a kasnije je postala članica evrozone. Nema više "crne rupe", Slovačka je postala moderan, reformski orijentisan i pouzdan partner Zapada - piše Kilukaš.

Slovačka ponovo u mraku

Kako navodi, ova slika Slovačke razbijena je 26. februara kada su ubijeni Kucijak i njegova devojka. Posle 20 godina modernizacije, ekonomske konvergencije sa Zapadnom Evropom i sve veće socijalne kohezije, Slovačka se ponovo vratila u mrak.

Kao odgovor na tragediju, građani Slovačke su izašli na ulice u najvećim mirnim demonstracijama još od 1989. godine.

- Svaka vlada suočena je sa iskušenjima, uključujući i prioritizaciju biznisa iznad javnog interesa. Neki će pokušati da na sve načine sakriju svoje ilegalne veze, ali kada su izloženi pokušaće da isprave svoje greške. Lojalnost drugih prema oligarsima je toliko duboko ukorenjana da sprečava bilo kakve pokušaje da se situacija ispravi. U takvoj klimi, novinari koji pokušavaju da otkriju veze su ismejani i terorisani - piše bivši premijer Slovačke.

Veze između stranke SMER Roberta Fica i oligarha, poznate su od osnivanja stranke. S obzirom na povećanu medijsku pažnju, Ficova arogancija i agresija prema novinarima se takođe ispoljila.

Njegov prezir ka nezavisnoj štampi bio je najočigledniji kada je opisao slovačke novinare kao "prljave slovačke prostitutke, idiote i zmije".

Nedostatak policije, tužilaca i pravosudnog sistema u pogledu korupcijskih skandala i izveštaja istraživačkih novinara, dovelo je do toga da mnogi izgube nezavisnost, zaključno sa pravosuđem.

- U ovoj nejasnoj i turbulentnoj situaciji, ostavke ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinaka i premijera Fica neće zadovoljiti potrebu javnosti za odgovorima. Slovačko društvo želi da vlada preuzme političku odgovornost za državu. Kozmetičke promene neće zadovoljiti javnu potražnju za pravdom - piše bivši premijer.

Preokret

Najmanji koalicioni partner SMER, Most-hid, u početku je zahtevao vanredne izbore, obećavajući da će napustiti vladu u protivnom. Međutim, kasnije su se složili na reorganizaciju vlade.

Preokret Mosta se doživljava kao izdaja javnosti, jer će novi premijer biti samo punomoćnik Fica.

Mikulaš piše da slovačka opozicija mora da se ujedini i čvrsto stane uz zahteve demokratskog društva na trgovima, i da ne treba da dozvole novu "lutkarsku" vladu Fica.

- Nije jasno šta će se dogoditi u narednim danima, ali Slovačka ima šansu da izađe iz krize jača. Građani su preduzeli prvi i najteži korak ka revitalizaciji države. Sada je vreme za opoziciju. Stare i nove formacije i civilni pokreti, svi žele da izgrade bezbedniju i pristojniju zemlju. Sada je vreme - piše Mikulaš.

Kako navodi, samo kroz posvećenost demokratskim vrednostima i odbacivanje metoda mafije, Slovačka može da prevaziće nasleđe oligarha.

Jan Kucijak i njegova verenica nađeni su mrtvi u njihovom domu 25. februara 2018. On je od 2015. radio u istraživačkom timu portala aktuality.sk koji je član grupe Ringier Axel Springer Slovačka. U sećanje na Jana, kreiran je hešteg #AllForJan. Otvorena je i digitalna knjiga žalosti, koju možete naći na adresi www.allforjan.com.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online