Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.03.2018.
14:07
blic.rs, Vestionline A

Gde se bolje živi: Rusija ili Amerika?

Očekuje se da će ruski predsednik Vladimir Putin ubedljivo osvojiti još jedan mandat na izborima 18. marta, ali to ne znači da su Rusi srećni sa postojećom situacijom. Ograničene političke slobode i godine ekonomskih problema svakodnevno pogađaju ruski narod. Ali, da li je život u Sjedinjenim Državama išta bolji?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evo poređenja dve zemlje koje je izneo CNN:

Sreća

Amerikanci su nešto srećniji od Rusa, pokazao je nedavni izveštaj UN o sreći u svetu koji je zasnovan na faktorima kao što su prihod, očekivani životni vek, slobode i društvena podrška. SAD su se našle 14. na listi od 155 zemalja, dok je Rusija na 49. mestu.

Međutim, drugi indeks u izveštaju koji je merio promene u nivoima sreće od 2005-2007. i 2014-2016. stavio je Rusiju na 7. mesto među 126 zemalja, što znači da su Rusi postali značajno srećniji u tom periodu, dok su Amerikanci bili na niskom 103. mestu.

Ušteda

Cene su generalno mnogo niže u Rusiji nego u SAD, ali su manje i ruske plate. Kad se uzme u obzir kupovna moć, Amerikanci mogu kupiti više sa svojim novcem nego što mogu Rusi.

Iznajmljivanje stana i životni troškovi poput odlaska u restoran ili kupovine flaše vina takođe je povoljnije u SAD. Neke stvari su ipak jeftinije za Ruse, poput taksija.

Žene

Jaz među polovima u SAD nije toliko drugačiji od onog u Rusiji, kad se radi o broju žena na radnim mestima i po obrazovanju. Međutim, kad je reč o političkom osnaženju, SAD se rangiraju daleko više od Rusije.

Američkih žena ima daleko više u vlasti nego Ruskinja, iako Rusija ima više žena na ministarskim pozicijama. Nijedna zemlja nikada nije imala ženu na čelu države.

Odmori

Plaćeni odmor je zagarantovan zakonom u Rusiji. Takođe, svako u zemlji ima pravo na najmanje 14 plaćenih nacionalnih praznika. Ako praznik padne, na primer, u utorak, Rusi će često dobiti ponedeljak slobodan da spoje dane.

SAD su jedina razvijena nacija u svetu koja ne garantuje plaćeni odmor. Amerikanci, međutim, generalno očekuju da im poslodavac ponudi godišnji odmor i praznike. S druge strane, mnogi Rusi ne idu na odmor jer ne mogu to da priušte.

Bolovanje

Rusija nudi univerzalnu zdravstvenu brigu svojim građanima, što znači da vlada plaća za preglede ili lečenja, te ima više bolničkih kreveta i lekara po osobi. Ali, kvalitet zdravstvene brige je veoma nizak i mnogi Rusi biraju privatnog lekara.

SAD troše mnogo iz svog budžeta na zdravstvo, ali generalno samo fundiraju ili subvencionišu zdravstvenu brigu za osobe sa nižim primanjima, invaliditetom ili starije građane. Zato se većina Amerikanaca oslanja na privatno zdravstveno osiguranje. Prema studiji objavljenoj u Lansetu u kojoj je rangirana zdravstvena briga u svetu po kvalitetu i dostupnosti, SAD su na 34. mestu od 195 zemalja, a Rusija na 72.

Porodiljsko

Plaćeno porodiljsko za majke i očeve je još jedno područje gde su SAD na začelju razvijenog sveta. Prema zakonu, novi roditelji koji su radili za određenu firmu najmanje godinu dana dobijaju porodiljsko nakon što dobiju ili usvoje dete, ali nema nacionalne obaveze da im se to plati ili da im se čuva posao više od nekoliko meseci. Neke države, poput Kalifornije, počele su da nude velikodušnije uslove.

U Rusiji porodiljsko ima bolje uslove, ali je isplata zasnovana na osnovnoj zaradi. Žene dobijaju 70 plaćenih dana pre i 70 posle porođaja/usvajanja. Nema određenog porodiljskog odsustva za očeve, ali oni mogu uzeti plaćeni odmor a poslodavci moraju da ponude roditeljima do tri godine odsustva ili fleksibilno radno vreme nakon porođaja/usvajanja. Jedan roditelj može ostati kući sa maksimalnom isplatom od 21.555 rublji (377 dolara) mesečno tokom trogodišnjeg perioda.

LGBT

Prihvatanje homoseksualizma u Rusiji je na veoma niskom nivou, a homofobija se uvukla i u vladinu politiku proteklih godina. Zemlja je 2013. usvojila zakon o gej propagandi, prema kojem je ilegalno maloletnicima distribuisati materijal koji sadrži “netradicionalne seksualne odnose”. U SAD, na drugoj strani, gej prava su unapređena. Vrhovni sud je 2015. utro put da istopolni brakovi postanu legalni u svih 50 država, a drugom odlukom 2016. je omogućeno usvajanje dece od strane istopolnih parova.

Bezbednost

Stope kriminala su mnogo više u SAD nego u Rusiji, osim kad se radi o ubistvima. Rusija ima više od dva puta veći broj ubistava od SAD, ali kod Amerikanaca ima pet puta više provala i 14 puta više napada, prema podacima Kancelarije UN za drogu i kriminal.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online