Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.03.2018.
00:11
B. Božin, N. Popović A

Rešena otmica sina nemačkog milijardera: Nedžada lovili 1.000 dana

Jedan od najspektakularnijih slučajeva u Nemačkoj, otmica Markusa Virta, sina nemačkog milijardera i kralja šrafova Rajnholda, konačno je rešen! U stanu na petom spratu zgrade u Ofenbahu uhapšen je osumnjičeni za to delo, a izvori "Vesti" iz policije kažu da je reč o Nedžadu Ajdinoviću (48).

EPA/FRIEDEMANN VOGEL
 

Opsežna istraga trajala je od 17. juna 2015. godine, više od 1.000 dana. Danijel Mut, šef kriminalističke policije Fulda, rekao je na konferenciji za medije da su inspektori za to vreme primili nebrojene indicije i mnoge od njih temeljno obrađivali, uz uključivanje svih, od državnog tužilaštva do medija, među kojima su i "Vesti", pomno pratile ovaj slučaj.

Stanari zgrade u Renštrase 44 u Ofenbahu još se s nevericom prisećaju hapšenja. Specijalci su došli sa dva autobusa koji su ostali parkirani kod semafora na početku ulice.

Preti 15 godina robije

Ajdinović do sada nije kažnjavan. Policija, međutim, nije navela ništa o motivima otmice i zašto je meta bila baš porodica Virt. Za otmicu i ucenjivanje osumnjičenom preti kazna od pet do 15 godina zatvora.
- Tokom 10-časovnog saslušanja u Gisenu uhapšeni je negirao optužbe i neprestano brbljao - kako je rekao šef policije Danijel Mut.

Tihi upad specijalaca

Nedžadov komšija, električar Pavel, u tom trenutku je krenuo na posao.

- Izlazio sam iz svog stana na četvrtom spratu kada sam se našao usred policijske akcije. Specijalci su se u rano jutro, nešto posle šest sati, ušunjali u zgradu tiho i nenadano, a prizor je podsećao na akcioni film. Trojica specijalaca su došla liftom, nekoliko njih stepenicama, a ispred zgrade ih je takođe bilo dosta. Stavili su mi do znanja da se sklonim odatle - ispričao je Pavel za lokalni portal Op-onlajn.

Policajci su bili pod punom opremom, sa oružjem, pancir prslucima i elektrošok aparatima. Stanari kažu da je vladala potpuna tišina dok se nije prolomio snažan prasak udarca. Specijalci su provalili vrata i bez problema savladali osumnjičenog, čiji komšija Alesandro kaže da su iz stana iznete kutije. Za to vreme, niko sem stanara nije smeo da uđe u zgradu.

Žrtvu vezao za drvo

Nedžad Ajdinović osumnjičen je da je u Šlic-Zasenu (okrug Fogelsberg u Baden-Virtembergu) oteo tada 50-godišnjeg Markusa koji je hendikepiran i živeo je izolovano u jednoj integrativnoj komuni.

Otmičar se tada javio telefonom i dao uputstva gde treba da se obavi primopredaja tri miliona evra otkupa, što je neznatno u odnosu na bogatstvo kralja šrafova koje se procenjuje na 6,9 milijardi evra. Policija je tada zaključila da je reč o muškoj osobi između 40 i 52 godine s jakim akcentom iz bivše Jugoslavije. Zaključili su da je rođen verovatno u Srbiji, na Kosovu, u Crnoj Gori ili Makedoniji, i da je verovatno došao u Nemačku pre 2001. godine.

Samo dan kasnije Markus Virt pronađen je nepovređen u šumi kod Vircburga (u Bavarskoj) vezan za drvo. Ovo je jedan od retkih slučajeva u istoriji kriminalistike, kako je rečeno na konferenciji za novinare, da žrtva ostane nepovređena. Do primopredaje novca nije došlo, a Virtov sin je posle otmice premešten na drugo mesto koje se drži u tajnosti.

Dijasporci ni reč o hapšenju

Osumnjičeni je došao u Nemačku 1994. godine i navodi se da je bio državljanin Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. godine, ali nisu objavljeni podaci za potonji period.

Reporteri "Vesti" su juče bili na adresi Rohn Strasse 44 u Ofenbahu, gde su nemački specijalci uhapsili Nedžada Ajdinovića. On je tu stanovao sa suprugom i dvoje dece. U parku pred zgradom bilo je i nekoliko ekipa nemačkih medija, koji su kao i reporteri "Vesti" bezuspešno pokušavali da od komšija uhapšenog Ajdinovića dobiju neku izjavu. Niko nije bio raspoložen za razgovor, pa ni nekoliko naših zemljaka koji takođe žive u toj višespratnici u Ofenbahu.

Ipak, iz nezvaničnih izvora smo saznali da Ajdinović tu nije dugo stanovao, a na prozorima njegovog stana na petom spratu roletne su bile spuštene. Zvonili smo se na interfon, ali se nije odazvao niko.

Odao ga srpski akcenat

Jedini trag kojim je policija raspolagala bio je telefonski snimak otmičara sa jakim stranim akcentom. Od juna 2015. su specijalna komisija kriminalističke policije Fulde i državnog tužilaštva Gisen uporno tragali za nepoznatim kidnaperom. Već narednog meseca objavljen je foto-robot osumnjičenog u TV emisiji "Akte XY... nerešeni slučajevi" kada je pristiglo na stotine poziva, ali nijedan nije odveo na pravi trag.

U leto 2016. godine naložena je serijska DNK analiza sa štih-probama 400 osoba poreklom iz bivše Jugoslavije koji žive u Rajnsko-majnskoj oblasti, ali ni to nije pomoglo da se slučaj pomakne sa mrtve tačke. Krajem 2016. i početkom prošle godine istraga je postavljena na potpuno nove osnove i koncentrisana na tonski snimak glasa otmičara.

Eskperti sa Univerziteta u Marburgu su analizirali izgovorene reči, jezičke osobenosti i akcenat i na osnovu toga su zajedno sa istražiteljima napravili profil kidnapera.

Z. Vicelarević
Uhapšen u trenutku: Specijalci upali na peti sprat 

U aprilu prošle godine godine desilo se nešto neočekivano, što nije dospelo u medije. Kidnaper je mejlom ponovo uspostavio kontakt sa porodicom Virt i naveo podatke koje nisu bili objavljivani u medijima, pa je bilo očigledno da se radi o istoj osobi. On je ponovo pretio porodici otmicom Markusa ukoliko mu se ne isplati otkup od 70 miliona evra u kriptovalutama.

Nagrada 30.000 evra

Tonski snimak otmičara mogao je da se presluša pozivom određenog telefonskog broja. Apel je upućen i našoj redakciji zajedničkom informacijom za medije, u kojoj se navodi da je za rešenje slučaja otmice Markusa Virta raspisana nova nagrada od 30.000 evra.

Istražitelji su više od četiri meseca komunicirali sa kidnaperom preko zaključanih mejlova. Istovremeno je započeta savezna potraga, a zatim je objavljen i drugi apel u emisiji "Akte XY..." posle čega se pojavilo preko 700 indicija, a od toga 400 konkretnih moralo je da bude obrađeno. Sredinom jula kidnaper je prekinuo kontakt sa porodicom, a da nije bio plaćen otkup.

Često govorio "molim"

Eksperti Univerziteta u Marburgu zaključili su da je reč o osobi koja je po profesiji naviknuta na kontakt sa ljudima. S obzirom na to da je često koristio reč "molim", pretpostavljeno je da je zaposlen ili je radio u uslužnim delatnostima, na primer, da je bio vozač ili poštar, a moguće i zaposlen u socijalno-dobrotvornim oblastima ili gastronomiji. Eksperti su pogodili pravo u centar, jer je zaista reč o majstoru koji je stalno bio u kontaktu sa mušterijama, što je otmičara na kraju otkrilo.

Sa preko 1.000 novih poternica i tonskom objavom snimka, regionalnim i lokalnim apelima, i prvi put preko preko društvenih mreža, policija je pokušala da masovno mobilizuje građane da se jave ukoliko prepoznaju kidnapera.

Prelomna tačka se desila sredinom januara ove godine, kada se jedna žena javila policiji i rekla da je prepoznala glas. Objasnila je da pripada njenom majstoru, posle čega se Ajdinović našao pod operativnom obradom koja je dovela do hapšenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online