Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.03.2018.
19:46
Lj. Ivanović - Vesti A

Tviter otkaz Tilersonu

Predsednik SAD Donald Tramp smenio je državnog sekretara Reksa Tilersona i to spektakularno, preko Tvitera, u četiri sata ujutro i bez prethodnog razgovora sa svojim šefom diplomatije!

Tanjug/AP
Ponižem: Reks Tilerson odlazi iz Stejt departmenta

Na njegovo mesto biće imenovan Majk Pompeo, aktuelni direktor CIA i bivši republikanski kongresmen.

Tilerson i Tramp od prvog dana nisu bili na istoj talasnoj dužini. Pre svega, oni se pre angažmana nisu ni upoznali, a kad je posle pobede Trampa pozvan Tilerson na razgovor u Njujork, odlazeći državni sekretar je verovao da dolazi samo savetodavno.

Bio je šokiran kad mu je Tramp ponudio državnu funkciju. Oklevao je i prihvatio tek pošto mu je supruga rekla da je "to njegova sudbina". Samo nedelju dana ranije Tilerson je otišao u penziju sa čela naftnog giganta Ekson Mobajla uz otpremninu od 180 miliona dolara. Radovao se penziji. Ali je predsednik imao druge planove.

Napokon odmor

Bela kuća smenila je i Stiva Goldstina, jednog od najviših američkih diplomata, nakon što je javno komentarisao smenu šefa američke diplomatije Reksa Tilersona. Goldstajn koji je posle najave o sopstvenoj smeni rekao:

- Jedva čekam da se odmorim.

Vest o smeni Tilersona je zatekla odmah po povratku sa turneje po Africi. Dva zvaničnika Bele kuće rekla su da je Tilersonu rečeno u petak da je smenjen, mada nije bilo jasno ko ga je smenio. Jedan zvaničnik Stejt departmenta je rekao da Reks Tilerson nije ni razgovarao s predsednikom Trampom i da nije upoznat zašto je otpušten.

Tilerson je skratio turneju po Africi i krenuo kući nekoliko sati pre Trampove objave. On je već bio prošlog jula na izlaznim vratima kad se suprotstavio predsedniku zbog raskida nuklearnog sporazuma sa Iranom. Tada je Tramp hteo da ga smeni, ali ga je spasao ministar odbrane general Džejms Matis.

Već u oktobru je došlo do novog sukoba. Kada je Tramp na jednom sastanku upitao generale zašto SAD ne mogu da se vrate na nivo nuklearnog vojnog arsenala iz vremena hladnog rata, Tilerson je potom na ručku s generalima nazvao predsednika "jebenim moronom". Vest je brzo došla do Trampa, a Tilerson na medijskoj konferenciji nije demantovao da je na privatnom ručku rekao što je rekao. Tramp se tada našalio da je spreman da uporedi svoj "koeficijent inteligencije sa Reksom" i dodao:

- A odmah mogu da vam kažem ko bi bio jači.

Kad je od šefa osoblja Bele kuće čuo da je "tvit u cevi i ide prema njemu", Tilerson je bio u Africi. Zatvorio se u hotelsku sobu na čitav dan, otkazavši sve obaveze, s objašnjenjem da je bolestan, a onda je i skratio turneju za dan kako bi se ranije vratio u Vašington. Bio je šokiran i vrlo emotivan u svom oproštajnom govoru, pomenuvši Trampa samo jednom.

Ministarstvo u rasulu

Ni Tilerson se nije proslavio kao prvi diplomata SAD. Nije popunio četiri od šest mesta zamenika državnog sekretara, ostalo je prazno više od 30 ambasada, nije se ni sam konsultovao sa višim diplomatama, skresao je budžet ministarstva za 30 odsto i vrlo demoralisao karijerne diplomate.

Predsednik SAD Donald Tramp pomenuo je da se nije slagao s državnim sekretarom Reksom Tilersonom o nekim pitanjima, posebno navodeći iransko nuklearno pitanje.

- Dobro smo sarađivali, ali se nismo slagali u nekim stvarima - dobacio je Tramp novinarima u bašti Bele kuće pred polazak za Kaliforniju.

- Kad pogledate sporazum o iranskom nuklearnom pitanju, ja sam mislio da je užasan, a on je mislio da je sporazum OK - rekao je Tramp i dodao da njih dvojica "ne razmišljaju na isti način".
Iako se već duže pričalo da planira da smeni Tilersona, Tramp je rekao da je to odlučio "tek nedavno" i to "samostalno". Tilerson će "sad biti mnogo srećniji", rekao je Tramp, aludirajući na željenu penziju.

Od Irana do Kima

Trzavice na relaciji Tramp-Tilerson su postojale od prvog dana, ali je ključ bio u tome što je predsednik solirao, a da nije razgovara sa svojim ministrima pre donošenja odluke, ponižavajući Tilersona u tvitovima i podrivajući njegov diplomatski posao.

Među najkrupnijim problemima se izdvaja iranski nuklearni sporazum protiv koga je bio Tramp, a za koji je bio Tilerson. Tu je i odluka Saudijaca i nekoliko arapskih zemalja da blokiraju fizički Katar. Tramp je bez promišljanja stao na stranu Sauda, a Tilerson je bio na strani Katara u kome se nalazi ključna američka vojna baza Centralne komande za Bliski istok.

Tilerson je poludeo od besa i kad je Tramp na nagovor zeta Džeroda Kušnera odlučio, opet bez ikakvih konsultacija, da preseli američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, što je razgnevnilo čitav arpski i muslimanski svet. Tu je i Severna Koreja kao višnja na šlagu.

Tramp je pokazivao mišiće i pretio silom, Tilerson je zagovarao diplomatiju. Tramp je onda vređao Tilersona u tvitovima trljajući mu nos da se "zanosi i troši energiju sa malim raketnim čovekom", da bi potom, takođe bez konsultacija, Tramp prihvatio samit sa Kim Džong Unom.

Konačno, Tramp i Tilerson sasvim drugačije gledaju na Rusiju i dok je šef diplomatije vrlo kritičan prema Moskvi, Tramp okleva da se suprotstavi Rusiji.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online