Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.03.2018.
22:36
Vestionline, Sputnjik A

"Niko ne sme da kaže - dajem Rusiji 24 sata"

Rusiju ne treba zaplašivati, to je postalo posebno jasno nakon nedavne poruke predsednika Rusije Vladimira Putina saveznoj skupštini.

EPA/Andrej Cukic
Zaharova: Niko ne zna ništa o otrovu

To je izjavila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Sada, nakon ove jučerašnje predstave u parlamentu Velike Britanije, svima bi trebalo da bude jasno da nakon onoga što je govorio predsednik (u nedavnom obraćanju), niko ne može da ode u parlament svoje zemlje i kaže: dajem Rusiji 24 sata. Kakav je to uopšte razgovor? Jer, još jednom govorim - radi se o Londonu, koji je glavni grad nuklearne sile. Kome oni daju 24 sata? Za šta daju 24 sata - istakla je Zaharova. 

Ona je podsetila da, bez obzira na to kako se odnosili prema Terezi Mej, ona vodi spoljnu politiku nuklearne zemlje, stalnog člana Saveta bezbednosti UN. 

- Kada ministarstvo spoljnih poslova počnu da vode ljudi koji nemaju nikakve veze sa spoljnom politikom i koji su celu svoju karijeru izgradili na populizmu… za njih je normalno da izađu i počnu da zaplašuju. Ne treba zaplašivati - rekla je Zaharova. 

Ona je dodala da britanska premijerka Tereza Mej ne raspolaže nikakvim činjenicama o umešanosti Rusije u trovanje bivšeg pukovnika Glavne obaveštajne uprave (GRU) Sergeja Skripalja. 

- Niko ništa ne zna o otrovu, hajde da govorimo iskreno i objektivno, ni Tereza Mej, koja nema nikakve realne činjenice u rukama, nije jasno ko nju i kako informiše - rekla je Zaharova u emisiji 60 minuta na televiziji Rusija 1, prenosi "Sputnjik". 

Britanska strana nije upotrebila nijedan međunarodni pravni mehanizam u istrazi o trovanju bivšeg pukovnika GRU Rusije, dodala je portparolka ruskog ministarstva. 

- Nijedan pravni mehanizam u čijoj osnovi je međunarodno pravo britanska strana u ovom slučaju nije primenila - istakla je Zaharova. 

Komentarišući pozivanje britanskog ambasadora u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ona je rekla da je ambasadoru rečeno da je nedopustiva izjava premijerke Tereze Mej. 

- On nije pozvan ni na kakvo javno bičevanje. Postavljena su mu ista pitanja koja smo postavili u noti. Naravno, njemu je rečeno da su neprihvatljive izjave koje su juče date u Parlamentu Velike Britanije - navela je Zaharova. 

- Sa naše strane, bez obzira na čitavu ovu predstavu, na svu ovu histeriju, još postoji predlog o konkretnom radu na ovom slučaju, na ovom incidentu, kako ga oni zovu, uključujući i zato što je povređena državljanka Rusije. Htela bih da shvatim šta je sa njom - dodala je Zaharova. 

U ponedeljak je britanska premijerka Tereza Mej izjavila da je u trovanje Skripalja „sa visokim stepenom verovatnoće“ umešana Rusija. Ona je Moskvi dala rok do utorka uveče da pruži detaljno objašnjenje, a u protivnom je obećala da će protiv Rusije uvesti „ozbiljnije mere“. 

Ruska strana odbacuje umešanost u trovanje Skripalja. Prema rečima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, Moskva nije kriva za ono što se desilo i sve optužbe u vezi sa tim su "besmislica". 

Skripalj i njegova ćerka pronađeni su 4. marta bez svesti u britanskom Solsberiju. Prema podacima britanske strane, oni su otrovani nervno-paralizujućom supstancom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online