Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.03.2018.
15:57
Vestionline, Tanjug A

Preminuo poznati modni kreator Živanši

Osnivač modne imperije "Živanši" legenda francuskog i svetskog dizajna Iber de Živanši preminuo je u 92. godini, potvrđeno je u modnoj kompaniji. Ostaće upamćen i kao kreator legendarne male crne haljine koju je u filmu "Doručak kod Tifanija" nosila Odri Hepbern.

Epa/KIKI HUESCA
Iber de Živanši rođen je u francuskom gradiću Bove 21. februara 1927.

Legendarni francuski dizajner koji je osmislio modne stilove Džeki Kenedi i Odri Hepbern preminuo je u 92. godini.

"Sa velikom tugom obaveštavamo vas da nas je napustio Iber de Živanši“, naveo je u saopštenju partner modnog dizajnera, Filip Vane.

U poruci objavljenoj preko modne kuće "Živanši" navodi se da Vaneov bol deli Živanšijeva rodbina - nećaci, bratanice i njihova deca.

Iber de Živanši rođen je u francuskom gradiću Bove 21. februara 1927. godine u porodici u kojoj je bilo mnogo umetnika. Između ostalog, Iberov pradeda sa majčine strane izrađivao je kostime za pozorište, a neki njegovi modeli otišli su i u Jelisejsku palatu.

Njegov otac je bio markiz od Živanšija i nadao se da će njegov sin postati advokat, ali Živanši je veoma mlad počeo da pokazuje interesovanje za dizajn, preneo je Rojters. Mladi Živanši je počeo studije prava, ali se nakon Drugog svetskog rata upisao u Školu lepih umetnosti u Parizu.

Njegova prva kolekcija pojavila se 1952. godine i zaradila je oko milion evra u porudžbinama, što mu je omogućilo da osnuje sopstvenu kompaniju – "The House of Givenchy" 1952. godine.

Epa/BART MAAT
Osim garderobe, Iber je kreirao za svoju kuću i parfeme i tkaninu za opremanje enterijera

Posle fenomenalnog debija otišao je u Njujork gde je konačno upoznao Kristobala Balensijagu sa kojim je ostao prijatelj do njegove smrti.

Prijateljstvo sa Odri Hepbern, koju je upoznao 1953. godine na snimanju ostvarenja Sabrina, pomoglo mu je da se vine među zvezde modne scene.

Tokom 40 godina saradnje i druženja sa glumicom koju je nazivao svojom muzom nastale su brojne kreacije koje će ostati zabeležene u istoriji mode, ali i filma.

Osim garderobe, Iber je kreirao za svoju kuću i parfeme i tkaninu za opremanje enterijera hotela. Nakon više od 30 godina Živanši je 1988. godine prodao svoj brend kompaniji "LVMH Moe Emesi - Luj Viton“.

Modni kreator povukao se iz modne industrije 1995. godine kada je za glavnog dizajnera kuće "Živanši“ postavljen Džon Galijano.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online