Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.03.2018.
13:44
Vestionline, Tanjug A

Ko je Ves Mičel? Stručnjak za NATO, kritičar Putina

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel u sredu će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Alekdandrom Vučićem u okviru turneje po regionu, a radi se o mladom diplomati koji slovi kao stručnjak za NATO i transatlantske odnose i oštar kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

EPA/MIchael Reynolds
Pomoćnik američkog državnog sekretara: Ves Mičel

Mičel ima 31 godinu a na ovoj poziciji nasledio je Viktoriju Nuland u oktobru prošle godine.
Zameraju nu nedostatak iskustva u "državnim poslovima", ali on je uspeo da stekne dobru reputaciju u diplomatskim krugovima. 

Poznat je kao oštar kritičar ruske politike i predsednika Vladimira Putina.

Američka štampa prenosi Mičelove stavove da vlade Rusije, Kine i Irana žele da izazovu "američku moć", koju "grickaju na malim zemljama od Baltičkog i Crnog mora, preko Persijskog zaliva, Indijskog okeana sve do Azije".

Mičel se zato zalaže da odgovor SAD na ovo treba da bude jačanje međunarodnih saveza.
Portal B92 prenosi da je na funkciju u Stejt departmentu izabran u septembru po pojednostavljenoj proceduri, kako su mediji tada pisali. 

Tokom predsedničke kampanje 2012. bio je u tranzicionom timu za nacionalnu bezbednost republikanskog kandidata Mita Romnija. 

Stručnjak je za NATO i transatlantske odnose.

Provero je 12 godina u Centru za analizu evropske politike (CEPA), čiji je suosnivač. Mičela smatraju najzaslužnijim za to što je CEPA 2015. obezbedila ugovor sa Pentagonom za izradu studije koja podržava približavanje NATO Rusiji, "kako bi se štitile Poljska, Litvanija, Estonija i Letonija".

Takođe, bio je u odborima nekoliko američkih i evropskih instituta, poput Instuta za geostrategiju "Zbignjev Bžežinski", Slovačke atlantske komisije, Praškog centra za tranatlantske odnose... 

Koautor je dve knjige o geopolitici, od kojih je najpoznatija "Nestabilna granica: Ranjivi saveznici, uspon rivala i kriza američke moći". 

- Zapad se posle završetka Hladnog rata nadao da bi Rusija mogla da postane ogromna verzija Poljske sa liberalnim institucijama i demilitarizovanom spoljnom politikom, ali umesto toga imamo savremenu verziju Kartagine, nabusitu silu, namernu da vodi osvetnicku spoljnu politiku ciji je cilj da svrgne sistem koji krivi za gubitak svoje nekadašnje moci - napisao je svojevremeno Mičel o Rusiji, prenosi portal B92. 

Diplomirao je na državnom Tehničkom univerzitetu u Teksasu, magistrirao spoljne poslove na Univerzitetu Džordžtaun, a doktorirao na Fraj univerzitetu u Berlinu. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online