Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.03.2018.
20:11
J. L. Petković - Vesti A

Džabe spasavao Tačija od suda

U skandaloznom pismu koje je uputio kosovskoj vladi bivši haški tužilac Džefri Najs, koji je u Tribunalu u Hagu predvodio suđenje protiv Slobodana Miloševića, otkriva kako je pomogao odbrani Ramuša Haradinaja u Hagu, kako je kosovskoj vladi pomogao u odbrani pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK (koji još nije izašao sa optužnicom), kako je kritikovao izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija o trgovini ljudskim organima, kako je potom počeo da radi za Hašima Tačija i pomogao Suzi Džeger da napiše nedavno objavljenu Tačijevu autobiografiju "Nova država - moderna država".

EPA//Valdrin Xhemaj
Autobiografija Hašima Tačija

Pismo je javnost procurilo jer se Najs žalio da njemu i njegovoj koleginici dr Nevenki Tromp, Vlada Kosova duguje pola miliona evra za usluge, ističući da će, ako ne plate, o svemu javno govoriti u medijima. Prema podacima koje je Najs od novembra 2015. do kraja jula 2016. slao kosovskoj vladi, reč je o dugu od 327.445,86 evra i 162.975,01 evra za Trompovu. Ovo pismo je inače procurilo s mejl adrese šefa kabineta aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja. I upravo govoreći o optužbama pred Tribunalom u Hagu, protiv prvog čoveka AAK-a, Najs piše:

- Jednom prilikom sam otišao toliko daleko, sa još jednim višim advokatom (nijedan od nas nije bio direktno uključen u slučaj), da smo osporili način na koji je gospođa (Karla) del Ponte insistirala na tome da podigne optužnicu protiv premijera (Ramuša Haradinaja), a njen tim advokata rekao da nema dovoljno dokaza. Del Ponteova je nastavila, naravno. S obzirom na to, dr Tromp i ja smo kasnije mogli da damo poverljiv savet od značajne vrednosti odbrambenom timu premijera.

Knjiga o Slobi

Dr Nevenka Tromp je autorka "Krivični proces protiv Slobodana Miloševića: nezavršeno suđenje", u kojoj, između ostalog ističe da je Milošević samo mali deo ideologije koja traje 150 godina.
- U trećoj temi knjiga se bavi momentom kada je ta ideologija postala kriminalni plan nakon kojeg su došla ubijanja, rušenja džamija i crkvi, što ste vi u BiH najbolje osetili - navela je dr Tromp uoči promocije knjige u Sarajevu.
Dr Nevenka Tromp predaje na Univerzitetu u Amsterdamu od 1992. godine. Od 2000. do 2012. godine radila je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, u timu Tužilaštva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva.

Najs je Tribunal napustio 2006, da bi ga kasnije "London rivju of buks" pozvao da napiše tekst povodom Martijevog izveštaja. Prisećajući se svog teksta "Ko je K144" iz 2011, Najs u pismu ističe da je "suština članka bila da je bilo malo materijala u Martijevom izveštaju i da ništa ne podržava navode o trgovini organima". Nakon toga, dodaje, prišao mu je Tačijev saradnik Petrit Seljimi i ponudio da radi za Vladu Kosova.

- Kasnije je dr Tromp angažovana i zajedno smo radili kako bi kosovska vlada mogla da pripremi biblioteku materijala koji su nam bili poznati, ali su inače efektivno nepristupačni, a mogli bi biti od koristi kada se pojedinci optuže pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu. Informacije su pripremljene na objektivnoj osnovi i trebalo je da se učitaju na kosovski računarski sistem, kada bude izgrađen dovoljno siguran sistem. Radili smo sa stručnjakom za kompjutere, ali sistem nikada nije bio napravljen (neplaćanje naknade za računarskog stručnjaka je možda bio razlog). Takođe sam bio angažovan kao član kosovskog tima na pregovorima u Briselu sa EU o Zakonu o pravilima postupka i prikupljanja dokaza pred Specijalnim sudom i oko Sporazuma o državi domaćinu - piše Najs, dodajući da su "bez obzira na neobično ponašanje vlade", dr Tromp i on, "nastavili da rade u interesu Kosova".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online