Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.03.2018.
00:22
B. Božin - Vesti A

Šta posle presude suda u Lajpcigu (1): "Dizelaši" na ivici nervnog sloma

Nedavna presuda Saveznog upravnog suda u Lajpcigu može se smatrati preporukom za nemačke gradove da uvedu zabranu za dizel vozila. Sudije su na najvišoj instanci morale da provere da li su takve sankcije u borbi protiv azot-oksida dopustive - i to bez donošenja savezne regulative.

EPA/Ronald Wittek
Stop od 1. septembra 2019: Štutgart

Da li će doći do zabrana, zavisi jedino i isključivo od pojedinih gradova i okruga - jer automatizam ne postoji.

Kako se očekuje, to bi moglo da potraje nedeljama ili mesecima dok zabrane ne budu uključene u odgovarajuće gradske planove za čist vazduh.

EPA/Ronald Wittek

Šta je s modernim euro 6 dizelima?

Tu je još štošta nejasno, a to ima veze s trikovima proizvođača u vezi s izduvnim gasovima. Ako jedan moderni dizel auto i pored dobrih mernih vrednosti ima visoke NOx
-vrednosti, teoretski bi bila moguća zabrana i za ta vozila, mada je to malo verovatno. U praksi to znači da će euro 6 vozila i stariji dizeli opremljeni katalizatorima verovatno biti pošteđeni zabrane. Ta tehnika će biti na raspolaganju tek od 2019.

Za 13 miliona vlasnika dizel vozila u Nemačkoj noćna mora je svakako već počela. Iako niko još pouzdano ne zna šta, kako i zašto, uveliko se govori o 66 gradova u kojima je moguća zabrana, kao i o 10.439 tipova automobila koji će njom biti pogođeni.

EPA/Ronald Wittek

Šta preti ako se prekrši zabrana vožnje?

Vožnja u zabranjenjoj zoni je prekršaj koji će se kažnjavati sa 25 evra. Ukoliko se buduća savezna vlada odluči na to da uvede jedinstvenu plavu plaketu za dizel vozila, onda bi oznaka za zaštićene zone bila dopunjena dodatnim znakom sa plavom nalepnicom. To znači da samo vozila sa plavom nalepnicom smeju da voze u tim zonama. Ko nema nalenpnicu, preti mu kazna od 80 evra. Ukoliko nadležni organi uspeju da dokažu da se vozač namerno oglušio o zabranu, njemu sledi čak 160 evra kazne.

Bes i razočaranje građana su ogromni, kao i strah od toga da će njihovi automobili postati bezvredni. Krivica se svaljuje na saveznu vladu i pogrešnu politiku koja je došla na naplatu računa.

Ni benzinci nisu pošteđeni?

I vozilima sa Oto motorima takođe prete zabrane. Tako predviđa presuda iz Lajpciga vezano za Štutgart, gde su i benzinci ispod klase euro 3 obuhvaćeni ograničenjem.

Evropska ograničenja za ugljen-dioksid su u Nemačkoj uvedena 2008. godine. Od tada je vlada jedva nešto preduzela da ih se pridržava.

Godinama je problem ignorisan i čekalo se da sam od sebe nestane. Kod životnih namirnica, dioksina u jajima, takva nedelotvornost bi bila ravna skandalu. U javnom saobraćaju je to, međutim, normalno, tumači se u jednom komentaru. To dolazi otuda što vlada ima strah od gneva vozača dizel automobila.

Koliko ranije ove zabrane vožnje moraju da se najave?

Zakonsko "moranje" ovde ne postoji. Auto-moto Evropa procenjuje da će gradovi na odgovarajući način najaviti, s tim što bi građanima mogli da ponude uz to i poboljšan i povoljniji javni saobraćaj.

Na kraju je stigla neizbežna presuda koja političare opominje da moraju da zaštite zdravlje građana. Njom se trenutno ništa ne menja, ali se ipak najavljuje mnogo toga.

U nastavku ćemo pokušati da unesemo više svetla u haos zabrana i kontrola, pravila i izuzetaka, na osnovu svega što je moglo da se čuje prethodnih dana.

Da li moj dizel gubi na vrednosti?

Već sama diskusija o zabrani dizela je veoma uznemirila vozače. Prodaja novih dizela je u 2017. u odnosu na prethodnu godinu pala za 13,2 odsto, a kod polovnih za 2,7 procenata. Na primer, dizel star tri godine je u decembru prošle godine spao na 52,6 procenata, a benzinac na 57,2 odsto vrednosti. ADAC ipak odvraća od panične prodaje dizela. Vozači bi trebalo da ostanu mirni i svoje vozilo ne otuđuju u kratkom roku i ispod cene jer je situacija još uvek nejasna, poručuju iz ADAC -a.

Kojim gradovima preti zabrana vožnje dizela?

Već godinama se u mnogim nemačkim gradovima prekoračuju dozvoljene vrednosti ugljen-dioksida, a ta granica je 40 mikrograma po kubnom metru. Hamburg bi mogao da bude prvi grad koji će da uvede zabranu, već krajem aprila, ali samo za dve ulice u kvartu Altona-Nord. Prema tom planu, 600 metara Maks-Brauer-aleje, kao i 1,7 kilometara dugačak deo Štrezemanštrase biće zatvoreni za teretnjake i dizele koji ne ispunjavaju normu euro 6 (u prvom slučaju), a u drugom samo za teretna vozila.

Kako da se prepozna zona zabranjena za dizel vozila?

Jedinstvena oznaka za zone sa zabranom vožnje još ne postoji. Hamburg je napravio kombinaciju saobraćajnog znaka 251( auto u crvenom krugu) sa dodatkom "dizel do euro 5", što znači da su sva vozila do euro 5 obuhvaćena zabranom.
Inače, za izuzetke je predviđen dodatni znak "Anlieger frei" , koji znači da vlasnici starijih dizela smeju da voze u zabranjenoj zoni ako tamo stanuju, rade, poslovno su vezani ili nekoga posećuju.

U ovih 37 gradova su granične vrednosti sigurno prekoračene (prosečna vrednost u 2017): Minhen (78), Štutgart (73), Keln (62), Rojtlingen (60), Hamburg (58), Diseldorf (56), Kil (56), Hajlbron (55), Darmštat (52), Ludvigzburg (51), Dortmund (50), Vizbaden (50), Berlin (49), Frajburg (49), Oberhauzen (49), Oldenburg (49), Vupertal (49), Hagen (48), Majnc (48), Tibingen (48), Frankfurt na Majni (47), Solingen (47), Ahen (46), Gelzenkirhen (46), Leverkuzen (46), Limburg a.d. Lan (45), Manhajm(45), Augzburg (44), Hanover (44), Ludvigshafen (44), Osnabrik (44), Hale ( Saksonija) (43), Leonberg (43), Nirnberg (43), Gisen (42), Esen (41), Regenzburg (41).

Koji su još mogući izuzeci kod zabrana?

U principu bi to mogla da budu kola hitne pomoći i druga važna vozila, smatraju u ACE, ali i to će biti tretirano veoma strogo jer bi previše izuzetaka dovelo bi do toga da smisao zabrane ne bude postignut.

U ovih 29 gradova su granične vrednosti verovatno prekoračene u 2016. ( prema podacima za 2016, a za 2017. još nema tačnih podataka): Diren, Baknang, Marbah na Nekaru, Eslingen na Nekaru, Ofenbah na Majni, Bohum, Paderborn, Bilefeld, Bon, Herenberg, Milaker, Ravenzburg, Zigen, Hirt, Lajnfelden, Ehterdingen Plajdelshajm, Herne, Milhajm an der Rur, Nojs, Viten, Hajdenhajm an der Brenc, Hildeshajm, Kuhen, Menhengladbah, Šverte, Benshajm, Dinslaken, Hameln, Švebiš Gmind.

EPA/Ronald Wittek

Koji dizel automobili su pogođeni?

Zabrana vožnje važiće za sve dizele s emisionim standardima euro 5 i starije, ali u prvom redu za euro 4 vozila i starija. Sud je posebno odredio prelazni period za Štutgart: zabrane bi trebalo da stupe na snagu za euro 5 od 1. septembra 2019. Ovi rokovi bi mogli da se primene i na druge opštine. Da li će biti pošteđeni automobili koji su softverski dorađeni, zavisi od toga koja poboljšanja su u pitanju. Ako se ispostavi da time može da se postigne samo 10 odsto redukcije štetnih ugljenika, to sigurno neće biti dovoljno, poručuju iz Auto-kluba Evropa

U ovih 10 gradova su granične vrednosti sigurno prekoračene - zabrana vožnje, međutim, za sada ne preti gradovima:

Kako će biti obeleženi automobili sa zabranom vožnje?

Mnogi predlažu odgovarajuću nalepnicu. Druga mogućnost bi bila preko oznaka na registracijama. Na taj način bi bar nemačka vozila mogla da se kontrolišu preko automatskih registracija. Instrument poput plave nalepnice bi mogao da omogući da zabrane ne važe za ceo grad nego ograničeno, u vrlo opterećenim ulicama.

Drezden, Koblenc, Lajpcig, Bremen, Fulda, Kasel, Norderštet, Vircburg, Marburg, Potsdam.
U ovih 15 gradova granične vrednosti su nešto iznad dozvoljenih: Ešvajler, Gladbek, Hajdelberg, Remšajd, Valcbahtal, Frajberg am Nekar, Hale (Vestfalija.), Ilsfeld, Krefeld, Langenfeld (Rajnland), Markgreningen, Metman, Meglingen, Overat, Riselshajm na Majni.

EPA/Ronald Wittek

Koji automobil kupiti?

Trenutno je najsigurnija samo kupovina elektro automobila, štedljivih benzinaca, benzinaca-hibrida i auta na gas. Ko u ovom trenutku ipak želi da kupi dizel, najbolje da uzme standard ero 6d, kako bi bio siguran. Neki proizvođači već imaju modele u programu koji ispunjavaju ovu formu.
Za polovna vozila takođe postoje jasne preporuke: Ko neograničeno želi da se vozi u gradovima, bolje je da odustane od toga da kupi auto sa normom euro 5 ili niže. Iako su šanse za rekonstrukciju kod tekućih modela dobre, ipak bi moglo da se desi da bude zabrana i za euro 6 ili euro 6 light (takođe 5,5). Od toga bi kasnije moglo da zavisi da li će se dobiti plava nalepnica ili uporediva identifikacija. Trenutno je to tehnički moguće po ceni od oko 1.500 do 2.000 evra opremanjem katalizatorima. Oni za automobile euro 4 ili lošije stoje na raspolaganju i omogućavaju normu euro 6. Takođe treba biti pažljiv kod kupovine polovnih euro 6 dizela jer su neki proizvođači manipulisali softver za kontrolu emisije. U tom slučaju proizvođači moraju da besplatno urade poboljšanja.

Sutra - Šta posle presude suda u Lajpcigu (2): Prevareni kupci tuže proizvođače
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online