Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.03.2018.
12:19
Vestionline, Tanjug A

"Ne bih želeo da se rat ponovi: Zapadni Balkan je tu, pred vratima"

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas da je Zapadnom Balkanu potrebna snažna, evropska perspektiva, ali da mu je bitna suština, ali ne određivanje datuma.

EPA/Malton Dibra
Bitnija suština pregovora, a ne termini: Žan Klod Junker

- Neću dozvoliti da budem prevaren. Dakle: prvo suština, onda kalendar - rekao je Junker u razgovoru za Dojče vele nakon što je obišao zapadnobalkanski region gde je predstavio strategiju proširenja.

Najavio je i da će EU u aprilu izneti preporuke koje ne može da predvidi kako će izgledati, "jer još mora da se ostvari suštinski napredak".

- Termini me interesuju, ali ne tako da bih zaboravio suštinu pregovora - rekao je Junker.

Upitan kada će se zapadnobalkanske zemlje biti spremne da uđu u EU, Junker je istakao da nikome nije obećavao datum priključenja, kao što nije ni onima koji još nisu započeli pregovore pominjao nikakav datum za početak pregovora.

Junker je rekao da je u svim zemljama koje je obišao morao da skreće pažnju na to da uslovi za priključenje moraju biti ispunjeni.

- U te uslove spada to da sve države na Zapadnom Balkanu moraju da reše granične sporove. Ne možemo u EU da uvozimo granične sporove. Moramo da donesemo stabilnost u region, ali ne želimo zauzvrat da dobijemo nestabilnost - podvukao je Junker.

- Želim jasno da stavim do znanja da Evropska unija nije klub ekonomskih sila koje žele da se obogate - rekao je on i istakao da je "EU i zajednica vrednosti".

- Pravna država, ljudska prava, sloboda medija - to su teme koje ponekad moram malo bolje da objasnim - dodao je Junker.

Što se EU tiče, Junker je rekao da je očigledno da postoji zamor od proširenja i da je potrebno objasniti da je "Zapadni Balkan tu pred vratima''.

Junker podseća da se, ne tako davno, na Zapadnom Balkanu vodio žestok rat i da ako se tom regionu uskrati perspektiva priključenja, onda "to veoma brzo može da se ponovi".

- Ne bih želeo da se to ponovi - naglasio je Junker.

Komisija i zemlje članice ocenjuju kandidate na osnovu njihovih sopstvenih zasluga i lična inicijativa je tu veoma važna, rekao je Junker naglasivši da "onaj ko ne pokaže ličnu inicijativu, ima male izglede da postane član EU".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online