Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.02.2018.
19:30
B. Božin - Vesti A

Berlinsku zvezdu ubila beda

Usred ovogodišnjeg, 68. Filmskog festivala Berlinale do organizatora je stigla tužna vest da je u Bosni i Hercegovini preminuo dobitnik Srebrnog medveda za 2013. godinu. - Sa velikim žaljenjem je međunarodni filmski festival Berlinale saznao da je Nazif Mujić umro - saopšteno je u Berlinu.

EPA/Kay Nietfeld
Odlazak berača željeza: Nazif Mujić prima nagradu u Berlinu

Njegov brat Suljo Mujić je agenciji AFP izjavio da je 48-godišnji Nazif nedavno pronađen mrtav u rodnom selu Svatovac, koje se nalazi 125 kilometara južno od Sarajeva. Kako je rekao, Nazif je nameravao da dođe i na ovogodišnje Berlinale.

- Juče smo bili zajedno, bilo mu je dobro, a danas su mi javili da je umro - rekao je Suljo Mujić. Nazif je bio dijabetičar, upućen na insulin, a uz to je bio veoma zabrinut zbog teške materijalne situacije u kojoj se nalazila njegova porodica.

Ljut na nepravdu

Mehmed Mujić, član Veća nacionalnih manjina Federacije BiH i stručni saradnik za pitanja Roma u Tuzlanskom kantonu, za portal Kliks je obelodanio tešku životnu priču svog rođaka.
- Nepravda ga je mnogo pogađala. U nameri da svojoj porodici, supruzi Senadi i deci Šemsi, Sandri i Danisu osigura bolji život, dva puta je odlazio u Nemačku, gde je pokušavao da ostane, ali to mu nije uspelo -izjavio je on, navodeći i da je Nazif preminuo ubrzo po povratku iz Nemačke. Mehmed Mujić je zamolio nadležne institucije da, s obzirom na to da u porodici niko nema posla, pomognu u organizaciji sahrane i preuzmu brigu o njegovoj deci.

Mujić je u poludokumentarnom filmu "Epizoda u životu berača željeza" reditelja Danisa Tanovića glumio samog sebe u trenucima kada je njegovoj supruzi odbijen lekarski pregled jer nije imala zdravstveno osiguranje. Za to je dobio nagradu Srebrni medved u Berlinu kao najbolji glumac, dok je Tanović, inače dobitnik Oskara za film "Ničija zemlja", osvojio glavnu nagradu žirija.

Nazif je živeo u bedi i siromaštvu u Svatovcu. Posle uspeha na Berlinalu, Mujićva porodica borila se da dobije azil u Nemačkoj, piše dnevnik Bild. Čuveni festival ga je podržao u tim namerama.

- Radio bih bilo koje poslove. Vratio bih čak i mog "medveda" kada bih mogao da ostanem - naveo je njegove reči nemački dnevnik.

Međutim, zahtev za azil Mujićima je odbijen i on se vratio 2014. godine sa ženom i troje dece u Bosnu. Zvezda festivala Berlinale je pre godinu dana prodao Srebrnog medveda za 4.000 evra, jer se nalazio u novčanim problemima, preneli su mediji u BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online