Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.02.2018.
16:58
Vestionline, Tanjug A

Amerikanci optužuju: Asad koristio hemijsko oružje, svet da reaguje

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster izjavio je danas da, uprkos poricanju sirijske vlade, javni izveštaji pokazuju da je sirijski predsednik Bašar al Asad koristio hemijsko oružje, te da je vreme da međunarodna zajednica pozove vladu u Damasku na odgovornost.

EPA/Mohammed Badra
Ponovo aktuealozovane objave 

- Javni izveštaji i fotografije jasno pokazuju da se Asadova upotreba hemijskog oružja nastavlja -  rekao je Mekmaster na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, prenosi Rojters.

Kako je američki savetnik istakao, "vreme je da sve zemlje pozovu sirijski režim i njegove pokrovitelje na odgovornost zbog njihovih akcija i podrže napore Organizacije za zabranu hemijskog oružja".

Mekmaster nije precizirao na šta se odnose pomenuti javni izveštaji i fotografije.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će Francuska reagovati ako se u sirijskom sukobu koristi hemijsko oružje protiv civila, ali da još nije video dokaz upotrebe takvog oružja.
Sirijska vlada je više puta porekla da koristi hemijsko oružje, navodeći da uzima na nišan samo naoružane pobunjenike i ekstremiste.

Proteklih nedelja su, međutim, humanitarne grupe, spasilački timovi i SAD optužili Siriju da je više puta koristila otrovni gas hlorin kao oružje protiv civila u Guti i Idlibu.

Ranije ovog meseca, snage sirijske vlade, koje uživaju podršku Rusije i Irana, bombardovale su te oblasti, inače dva od poslednjih velikih delova Sirije koji su ostali u rukama pobunjenika, napominje britanska agencija.

Diplomatski napori nisu rezultirali značajnim napretkom u pravcu okončanja rata, koji ulazi u osmu godinu, a u kojem je ubijeno na stotine hiljada ljudi i zbog kojeg je polovina od 23 miliona sirijskog stanovništva, koliko ih je bilo pre rata, morala da napusti svoja ognjišta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.02.2018. 19:25
Američki korporativni i vojno-obaveštajni establišment je hteo 2013 Rusiju da baci na kolena izazivanjem puča u Ukrajini i izbacivnjem Rusa iz Sirije. 2014 su dobili šamarčinu od Rusa u Ukrajini, a 2015. u Siriji još jednu šamarčinu u Siriji. Od tada od besa ne znaju šta će i gde će. Vojno pretiti rusiji je jalovo, to su videli i gramzivi i korumpirani američki korporativni neoliberali , sankcije ne idu baš kako treba, pa su prešli na teren histerične i umobolne propagande. Hteli su u Sevastopolju da usidre svoju flotu i instaliraju krstaće projektile što bliže Rusiji ali tamo je sada ruska Crnomorska flota.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online