Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.02.2018.
13:44
Vestionline, Tanjug A

Kurc: Priznali smo Kosovo, taj stav nećemo menjati

Austrija je priznala Kosovo, i taj stav neće menjati, kaže austrijski kancelar Sebastijan Kurc. On je, pred sednicu vlade, povodom bure koja se digla zbog izjave vicekanelara Hajnc Kristijana Štrahea "Politici" da je Kosovo deo Srbije, naglasio da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan, i da se trudi da da doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištne.

A. Čukić
Austrijski kancelar: Sebastijan Kurc

Na pitanje da li je Štraheovo opredeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umesto Kurca odgovorio je sam Štrahe koji je negirao tu tvrdnju, i naglasio da ima razumevanje za obe strane, ali je istovremeno konstatovao da se, kada govori o realnom stanju, uvek suočava sa optužbama da je jednostran.

Srpsko viđenje drugačije

- Srpsko viđenje je drugačije od onog Kosova. Takođe, i pet država EU nije priznalo Kosovo - podsetio je on, i dodao da problem nažalost nije održivo rešen.

On je za austrijske medije objasnio i da je njegova izjava da je Kosovo deo Srbije ukazivala na pravni stav Srbije, i da je njegov portparol tekst pisanog intervjua "Politici" prosledio bez da ga je video.

Lično kritikujem, ali stojim iza odluke Austrije

Štrahe je podsetio da je bio protiv priznanja Kosova od strane Austrije ali da, iako to kritikuje lično, stoji iza odluke Austrije.

On je istakao i da Srbija nije deo problema, već deo rešenja, i da smatra da su Beograd i Priština pozvani da pronađu kompromis koji bi bio za obe strane bolan.

- Autonomija je jedno od mogućih rešenja, a cilj mora biti održivo rešenje, zbog čega je potrebno saslušati obe strane - istakao je on.

Kurc: Dobri kontakti sa Srbijom

Austrijski kancelar Kurc je ovim povodom ocenio da ne vidi da je Štraheova izjava nanela bilo kakvu štetu, i istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom.

- Cilj austrijskog predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine, biće da se na najbolji mogući način podrže države Zapadnog Balkana na putu u Uniju. Austrija je pre dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se i u budućnosti neće menjati - zaključio je Kurc.

Opoziciona stranka "Neos" zatražila je danas sednicu spoljnopolitičkog saveta zbog "višestrukih spoljnopolitičkih ispada" vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea.

Takozvani "Savet austrijske integracione i spoljne politike" važi za ekvivalent nacionalnog saveta bezbednosti i nalazi se pri Ministarstvu spoljnih poslova, a njegovi članovi su šefica diplomatije, predstavnici kancelara, vicekancelara, Ministarstva odbrane, kao i predstavnici parlamentarnih partija, Konferencije predsednika pokrajina.

Austrija gubi verodostojnost

- Ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel treba da izađe pred poslanike i objasni koje su smernice austrijske spoljne politike i ko sve od članova vlade može da vodi spoljnu politiku - navodi se u zahtevu "Neosa".

Ova opoziciona stranka smatra da Austrija Štraheovim ispadima u EU gubi verodostojnost kao spoljnopolitički partner.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online