Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.02.2018.
09:56
Vestionline A

Komandant NATO: Srbija vojno neutralna? Poštujemo!

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju Džejms Fogo rekao je u razgovoru za N1 da NATO prihvata odlučnost Srbije da ostane neutralna.

EPA/CARSTEN REHDER
Džejms Fogo

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglašava da Srbija ostaje vojno neutralna, ali spremna da razvije saradnju sa saveznicima u Partnerstvu za mir, te da je posvećena radu na zajedničkim projektima. Admiral Fogo smatra da je vojna neutralnost dugoročno održiva za Srbiju.

- Naravno, Crna Gora postala je član na prošlogodišnjem samitu. Makedonija je u programu Partnerstvo za mir, a i prijavila se za članstvo u NATO-u. I nadam se da će postati član. Postoje zemlje poput Bosne i Gruzije, koje žele da postanu članice, a ima i drugih partnera, kao što su Srbija, Švedska i Finska, koje bi sad radije da ostanu partneri, da ne nastave prema punom članstvu u NATO-u. I to je u redu. Radimo mnogo stvari, upravo sam ugovorio nekoliko vežbi i nekoliko zajedničkih napora sa Srbijom, jer ona je dobar, stabilan i profesionalan partner NATO-a. Postoje i druge stvari koje možemo raditi. Potrebna nam je pomoć za odlučnu podršku u Avganistanu, a Vojska Srbije veoma je profesionalna i možda će moći da pruži obuku i misije podrške. Ali to je političko pitanje za vašu vladu, za vašeg predsednika, premijerku i ministra odbrane - rekao je Fogo.

On kaže da je Srbija suverena država i ima svako pravo da izabere svoje bilateralne prijatelje i saveznike, kao i multilateralne prijatelje i savetnike, kao i da učestvuje na način koji vlada i predsednik smatraju odgovarajućim.

- Zasad je to dobro funkcionisalo. Srbija je vojno neutralna. Međutim, pružila je sjajnu podršku u partnerstvu sa NATO-om i ima saveznike i prijatelje koji nisu nužno i prijatelji NATO-a. Naravno, Srbija ima odnose s Rusijom. Tu sad postoji napetost kao rezultat nelegalnog pripajanja Ukrajine. Ranije smo razgovarali o tome. Ali Srbija se veoma pažljivo kreće tankom linijom u diplomatiji sa Zapadom i s Istokom, a i s Kinom. Mislim da je to pohvalno za Srbiju, da može imati prijatelje na obe strane. To dobro funkcioniše, pa mi ne smeta - kaže on.

"Ubistvo Ivanovića je užas"

Na pitanje kako bi opisao bezbednosnu situaciju na Kosovu, nakon ubistva Olivera Ivanovića, Fogo je rekao da je to užas, kome nije mesto ni u jednoj demokratiji na svetu.

- Gadi nam se takvo ponašanje. Mislim da treba pronaći počinioce, suditi im… I ako budu osuđeni, zatvoriti ih na dugo vremena. To je bilo ubistvo, a desilo se u regionu u kojem je u prošlosti bilo napeto. Imamo 4.000 ili više NATO trupa na licu mesta u KFOR-u. KFOR ima odlične odnose s Vojskom Srbije. Obavljamo zajedničke patrole na administrativnoj granici prema severu. Periodično komandant KFOR-a, general-major Kuoči, koji radi za mene, dolazi ovamo kako bi proveo vreme s vašim šefom odbrane, komandantom Generalštaba, generalom Dikovićem. Dakle, veza između Vojske Srbije i KFOR-a veoma je snažna, puna poverenja. Kad je reč o posledicama Ivanovićevog ubistva, otad je mirno i stabilno, a nameravamo da tako i ostane. Možda će se iz tragedije otvoriti više dijaloga i postići veći napredak. Veoma mi je žao što je neko uzeo pravdu u svoje ruke i ubio Olivera Ivanovića. Ponavljam, treba ih uhvatiti, suditi im i smestiti ih u zatvor, ako budu osuđeni. Ali nadam se da će ovo podstaći osećaj hitnosti kod kosovskih Srba, kosovskih Albanaca i Srba da nastave razgovore, napreduju i održe mir u regionu - kaže Fogo.

Džejms Fogo naglašava da trenutno ne postoje planovi za povlačenje KFOR-a s Kosova.

- Svako smanjenje u broju snaga KFOR-a biće na temelju uslova. Kako sam rekao, trenutno tamo imamo oko 4.000 vojnika, koji rade na napretku demokratskih institucija na Kosovu, nastavljaju napredovati u dijalogu između Prištine i Beograda i nastavljaju uspešno da održavaju bezbednost i stabilnost u regionu - kaže on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online