Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.02.2018.
08:52
Vestionline A

Bivši direktor CIA: Tajne grupe se mešaju, najgori primer je Srbija

Bivši direktor CIA Džon Dojč rekao da postoje mnoge grupe koje na tajne načine pokušavaju da utiču na vlade širom sveta.

Reuters (Arhiva)
Tajna društva pokušavaju da utiču na legitimno izabrane vlasti

- Postoji mnogo istorijskih primera grupe koje operišu unutar, pored ili protiv legitimno ili nelegitimno postavljenih vlada. Možda je najozloglašeniji primer efikasne 'duboke države' tajna organizacija "Crna ruka". Predvodio ju je šef srpske obaveštajne službe, pukovnik Apis, a ona je isplanirala zaveru za ubistvo austrijskog prestolonaslednika u Sarajevu 1914 - rekao je on.

Dojč je za "nešenel interest" istakao da i danas "bez sumnje" postoje slična tajna društva, da u SAD i u drugim državama postoje grupe koje žele da tajno utiču na vladine aktivnosti.

- Takve grupe se služe konvencionalnim metodama kao što su lobiranje, doprinosi kampanjama i preko konvencionalnih i društvenih mreža utiču na to da se objavljuju njihove poruke - rekao je Dojč.

Mišljenja je, međutim, da mnogi u SAD zloupotrebljavaju termin "duboka država".

- Takve razmene reči na televizijskim programima, tvitovi iz Bele kuće i komentari u magazinima su veoma loši stubovi za gradnju teorije o postojanju zle "duboke države" - kaže on.

- Paranoične pristalice predsednika Trampa govore o tome kako nova 'duboka država' pravi organizovani otpor zaposlenih u federalnoj vladi odlučnih da podriju njegovo predsednikovanje. Ne treba da čudi što se mnogim vladinim radnicima, najviše u civilnim agencijama, ne dopada politika predsednika Trampa, naročito ona koja poziva na smanjenje budžeta. Ali, prozvati ovakav otpor organizovanima je veoma nategnuto - smatra Dojč.

Malo je analiza ili dokaza koji se odnose na pitanje postojanja duboke države, navodi on.

- Možda je jednostavnije pitanje da li se poslednjih godina pojavilo više aktivnosti ili načina ponašanja koja se karakterišu kao da proističu iz 'duboke države' i da li takvo ponašanje ugrožava nacionalnu sigurnost. Sumnjam u obe te tvrdnje. Značajne pretnje sa kojima se danas suočava naša nacija - Iran, Severna Koreja, terorizam, konkurencija s Kinom i Rusijom - ne predstavljaju centralnu ulogu u narativu o 'dubokoj državi'. Bavljenje navodnim novim i opasnim zaverama američkih obaveštajnih agencija ili nezadovoljnim osobljem u federalnoj službi ili Kongresu nije smrtonosna pretnja nacionalnoj bezbednosti ili stabilnosti. Ono što je važno, jeste da prave terorističke pretnje sa kojima se nacija suočava, imaju potpuno drugačije uzroke i načine na koje se sprovode i imaju drugačije sponzorstvo - kaže Dojč.

On je zaključio da bi stanovnici Amerike trebalo više da se bave pitanjima koja direktno utiču na dobrobit zemlje: zdavstvenu zaštitu, klimatske promene, inovaciju i realne pretnje po nacionalnu bezbednost.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.02.2018. 14:22
Директор најпрљавије обавештајне службе на свету има примедбе на рад српских обавештајних организација. Дојч (пос/ерем ти се у презиме) имам за тебе једну лепу песмицу: "Изд/ајице Србин туче, Ватикана за нос вуче, зелен бор бела бреза, Црна Рука Папу зеза.)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online