Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.02.2018.
18:22
Vestionline, Tanjug A

"Iako Srbija ne želi u NATO..."

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, rekao je da iako Srbija ne želi da se pridruži NATO, međusobna saradnja je jaka i stabilna. Dodao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodi evropske integracije i saradnju sa NATO, te da mu želi uspeh u tome.

EPA/Stephanie Lecocq
Saradnja Srbije i NATO odvija se preko Aleksandra Vučića

Fogo je, u intervjuu portalu Juropijen Vestern Balkans i Tanjugu, istakao da je pitanje prisustva NATO trupa na Kosovu i Metohiji tokom 2018. i u bliskoj budućnosti političko pitanje, a tamo se trenutno nalazi oko 4.000 vojnika, koji su sposobni da osiguraju bezbednost i sigurnost.

- Bilo koja promena obima prisustva NATO snaga je uslovno pitanje - rekao je Fogo.

Fogo je istakao da, ukoliko bude nastavljen napredak u dijalogu Beograda i Prištine i bude ostvarena dobra volja dveju strana, a institucije i pravosudni organi u Prištini nastave put ka demokratizaciji i policijske i bezbednosne snage nastave da napreduju, to će, kako je izrazio nadu, jednoga dana omogućiti Beogradu i Prištini da mirno egzistiraju u regionu.

- Još nismo stigli do te tačke i ove godine, prema mom mišljenju, obim snaga Alijanse ostaće isti da bismo mogli na nastavimo misiju koju sprovodimo već 18 godina - rekao je Fogo i dodao da bi želeo da vidi prisustvo NATO u regionu više kao misiju radi sprečavanja problema.

Prema njegovim rečima, tri člana njegove komande iz Napulja nalaze se u Srbiji pored njega i sarađuju sa načelnikom Generalštaba, ministrom odbrane i ministrom spoljnih poslova Srbije.

Trojica članova komande planiraju REGEKS vežbe, regionale vežbe koje će se ove godine u oktobru održati u Srbiji u saradnji sa NATO i komandom u Napulju.

Pored toga, kako je rekao, planirano je nekoliko konferencija tokom godine, a cilj REGEKS je da nauči partnere NATO o njenim procedurama i doktrini u situacijama u realnim uslovima, humanitarnoj pomoći, pomoći u vanrednim situacijama i prekomorskim operacijama od početka do kraja.

"NATO i Vojska Srbije mnogo naučili jedni od drugih"

Fogo je rekao da je NATO mnogo toga naučio o Vojsci Srbije i obrnuto, kako jedini i drugi pristupaju vojnim operacijama i kako mogu bolje da razumeju jedni druge, što je postignuto i tokom jednonedeljne vežbe srpskog 63. vazdušnog bataljona Vojske Srbije i pripadnika NATO.

Srbija je pružila i veliku pomoć NATO odlukom da volonterski dovede pripadnike iračkih snaga u Niš i obuči ih kako da rade lekarsku trijažu i leče vojnike sa otvorenim ranama na otvorenom tokom oružanih sukoba.

- To će sve doprineti zdravom partnerstvu koje neophodno ne zahteva da Srbija postane punopravna članica NATO - rekao je komandant združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral Džejms Fogo.

Prema njegovim rečima, jedan od izuzetno uspešnih bilateralnih odnosa između SAD i Srbije ostvaruje se kroz program državnog partnerstva Srbije i Ohaja kroz obuku, stvaranje veza i prijateljstva.

- Mislim da nas čeka lepa budućnost u nastavku saradnje na tim poljima - rekao je Fogo i dodao da ovo nije prvi put da boravi u Beogrdu, već njegova treća ili četvrta poseta jer je upoznat sa situacijom na Balkanu još od 2003/2004. godine, kada je u Pentagonu studirao o regionu Balkana i postao ekspert za taj region.

Što se tiče ostalih zemalja u regionu, Fogo je rekao da članstvo Crne Gore pozitivno deluje na bezbednost regiona, da je Makedonija napravila veliki napredak, dok se Bosna i Hercegovina kreće u dobrom pravcu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online