Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.02.2018.
05:11
B. Božin - Vesti A

Srbi ojadili Nemce za 38 miliona evra

U masovnoj raciji u Severnoj Rajni - Vestfaliji, o čemu su "Vesti" izveštavale, specijalne jedinice carine i policije su uhapsile osmočlanu bandu, koju nemački mediji opisuju kao "srpsku građevinsku mafiju". Na njenom čelu je Musa H. (56), biznismen koji je razradio komplikovanu mrežu fiktivnih firmi i u velikom stilu organizovao rad na crno u Severnoj Rajni - Vestfaliji.

pixabay.com
U akciji učestvovalo 1.000 carinika i specijalaca

Pored njega, uhapšena je i jedna žena poreklom iz Kazahstana (31), tri Srbina, jedan od 40 i dvojica od 56 godina, jedan muškarac iz Bosne i Hercegovine od 52 godine, jedna Nemica od 49 godina, Izraelac od 51 godinu, i jedna osoba od 72 godine, koja nema nijedno državljanstvo.

Osumnjičeni su preko 28 fiktivnih vlasnika vodili ukupno 14 firmi, koje su im donele prihod od 48 miliona evra. Šteta koju su naneli državi ilegalnim poslovanjem iznosi 38 miliona evra, saopšteno je na konferenciji za novinare koju su organizovali istražitelji ovog slučaja.

- Uspeli smo da zadamo veliki udarac radu na crno - rekao je šef carinske direkcije dr Armin Rolfink.

Sarađivali sa 450 firmi

Čak 450 građevinskih firmi u Severnoj Rajni - Vestfaliji je koristilo usluge srpske bande, čiji su članovi jednim delom i u međusobnom srodstvu. Protiv 20 firmi, koje su sa Musom H. i njegovom bandom oprali 23 miliona evra, takođe je pokrenuta istraga zbog utaje poreza i prevare socijalnog osiguranja.

U raciji, najvećoj do sada u istoriji Severne Rajne - Vestfalije, učestvovalo je 1.120 službenika carine i specijalni tim kriminalističke policije, kao i elitna specijalna jedinica GSG9, jer su prisluškivanjem razgovora istražitelji saznali da je banda naoružana. Pretres je obavljen u 140 stanova i poslovnih prostorija u Kelnu, Pulhajmu, Frehenu, Zigburgu, Henefu, Kerpen Leverkuzenu, Ahenu, Diseldorfu, Vupertalu, polovini Rurske oblasti i u nekim mestima na Donjoj Rajni. Tom prilikom je zaplenjeno oružje, novac i više vozila.

Put pranja novca

Prema navodima istrage, osumnjičeni su preko mreže firmi izdavali račune građevinskim firmama za fiktivne usluge. Firme su plaćale račune i posle odbijanja provizije do 10 procenata, dobijale nazad "oprani" novac, obja istražne komisije Hajnc Mihael Horst. Radi se o prevari ogromnih dimenzija, kako je dodao. Protiv kupaca lažnih računa je takođe pokrenuta istraga.

Prve indicije o organizovanom radu na crno, državno tužilaštvo Vupertala u Severnoj Rajni - Vestfaliji, dobilo je još marta 2016. godine i to iz dva izvora. Prema informacijama nemačkih medija, carinicima je stigao veliki broj prijava o pranju novca i neobično visokih finansijskih transakcija. Osim toga, jedan doušnik se obratio istražiteljima i izvestio o ilegalnim radnjama grupe na čelu sa Musom H, koji su osnivali servisne firme koje bi pomagale ozbiljnim građevinskim firmama da dođu do radne snage na crno. Time je državi i socijalnom osiguranju pričinjena šteta od najmanje 35 miliona evra, čulo se na konferenciji za novinare.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online