Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.01.2018.
11:48
www.dw.com A

Nemci na obe strane fronta u Siriji?

Na severu Sirije, u regionu Afrina, vode se žestoke borbe između turske armije i jedinica sirijskih Kurda. Na strani Kurda se bore i neki nemački građani, a turska vojska koristi tenkove nemačke proizvodnje, piše Dojče vele.

EPA/Sedat Suna
Turski tenkovi u akciji (Foto: Arhiva)

"Rusija i NATO izdali Kurde"

Operacija "Maslinova grančica" - ofanziva turske vojske na položaje kurdskih Jedinica narodne odbrane (YPG) u Siriji - sporna je iz više razloga, navodi DW.

S jedne strane, ona predstavlja akciju jedne države NATO o kojoj ona nije tražila saglasnost Alijanse, a kosi se i sa politikom SAD, najvažnijeg partnera u NATO, čiji su saveznici u borbi protiv terorističke Islamske države bili upravo Kurdi na severu Sirije. 

Trenutno se najžešće borbe vode u regionu Afrina - gde Kurdi pružaju veoma žilav otpor. Jedno od mnogo spornih pitanja tiče se i korišćenja nemačkih tenkova u turskoj ofanzivi na Afrin. 

Nemački vojnici na strani Turske 

Reč je o tenkovima tipa "Leopard 2" koje proizvodi velika fabrika oružja Kraus-Mafaj Vegman iz Minhena. Opozicija u Nemačkoj, pre svega stranka Levice, zbog toga žestoko negoduje. A zbog turske politike u Siriji, najpoznatija političarka te stranke Sara Vagenkneht zatražila je da se nemački vojnici povuku iz Turske.

Njena stranačka koleginica Katja Kiping je izjavila da su "Rusija i NATO izdali Kurde". Ona tvrdi da u "napadačkom ratu direktno učestvuju i nemački vojnici" - reč je zapravo o pilotima i osoblju izviđačkih aviona tipa Avaks. 

Nemački borci na strani Kurda 

U svim jedinicama koje su se borile protiv ID bilo je i nemačkih državljana koji su kao dobrovoljci otišli na ratište, poput istomišljenika iz Velike Britanije ili SAD.

Portparol SDF Redur Selil rekao je da je "deo stranih dobrovoljaca", pa tako i Nemaca, otišao u Afrin, ali nije naveo tačan broj, osim da je taj broj dvocifren. 

Tokom protekla dva dana su u više nemačkih gradova održane demonstracije Kurda koji traže da se turska ofanziva prekine. Mnogi demonstranti su nosili zastave PKK - Radničke partije Kurdistana - koja u Nemačkoj važi kao teroristička organizacija, a policija je te zastave zaplenila. 

Nepoznata lica su u Minhenu razbila prozore i bojom isprskala zidove sedišta turskog islamskog udruženja Ditib, a na sličan način je napadnuta i džamija Ditiba u Lajpcigu. 

Ditib je najveća islamska krovna organizacija u Nemačkoj. Zbog bliskosti sa turskom vladom, u Nemačkoj je na meti kritika, koje su postale najglasnije upravo sada, jer su poslednjih dana imami Ditiba održavali javne skupove na kojima su se molili za uspeh turske vojne ofanzive. Kritičari optužuju Ditib da je produžena ruka turskog predsednika Erdogana u Nemačkoj. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online