Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.01.2018.
08:51
Vestionline, Sputniknews.com A

Skandal u Indžirliku: Amerikanci kupovali tursku decu

Komentarišući priče da se navodno turska deca prodaju američkim vojnicima u bazi Indžirlik, stanovnik te oblasti Mahmut Akar tvrdi da je to tačno, navodeći da bi cilj te trgovine mogao biti prekrštavanje dece i njihova instrumentalizacija protiv Ankare.

pixabay.com
Da li je ko motrio i kontrolisao šta se dešava u vojnoj bazi?

Kako "Sputnjik" prenosi početkom januara turski mediji su objavili priče o američkim vojnicima iz vojne baze Indžirlik koji navodno kupuju decu iz Turske, odvode ih u SAD i prekrštavaju u hrišćanstvo.

Mahmut Akar, vlasnik male trgovačke radnje u oblasti Indžirlika u turskoj provinciji Adana, izjavio je za Sputnjik Turska da su američki vojnici kupovali tursku decu od 1980. do 1995.

Tvrdi da su mu američki vojnici dali ponudu da im proda svoju tek rođenu decu.

- Znam da su američki vojnici uzeli decu od velikog broja familija u Indžirliku. Kupovali su i dečake i devojčice. Hteli su da kupe moju novorođenu kćerku i sina, ali nisam pristao. Rekao sam im da ne bih prodao svoju decu ni da mi ponude sve bogatstvo sveta - rekao je Akar.

Dodao je da je "više puta bio svedok“ prodaje turske dece američkim vojnicima, ali da ne želi da navodi imena roditelja "prodavaca“ jer su se našli u "veoma sramnoj situaciji“.

- Oni koji su dali svoju decu američkim vojnicima sada se stide i ćute. Ako otkrijem njihova imena, oni neće biti u stanju da pogledaju ljude u oči. Te porodice veoma žale zato što su prodale svoju decu, ali sada ništa ne mogu da učine jer je nemoguće da nađu svoje mališane, rekao je Akar, a prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, američki vojnici koji su kupili tursku decu mogli su ih prodati mafijašima koji se bave trgovinom ljudskim organima. Dodao je da su "ljudi koji su kupili tu decu mogli uraditi s njima šta su hteli i počiniti bilo kakav zločin“.

Podsećajući da je od 1980. do 1995. godine američka vojska bila u vrlo bliskom kontaktu sa lokalnom stanovništvom, Akar je primetio da u to vreme režim poseta bazi Indžirlik nije bio tako restriktivan.

- Pošto su američki vojnici često bili u kontaktu sa lokalnim stanovništvom u selu Indžirlik, imali su priliku da osmotre decu i nađu pravi pristup njihovim roditeljima. Obično su kupovali decu uzrasta između godine i dve, a ponekad i novorođenčad. Cilj im je bio da ih preobrate u novu veru i da ih okrenu protiv Turske - dodao je on.

Istakao je da su američki vojnici radije birali porodice sa finansijskim problemima, jer im je cilj bio "da što pre kupe decu“.

- Odvozili su ih u Ameriku teretnim avionima. U to vreme ulazak u bazu i izlazak iz nje bio je lak zadatak i američka vojska mogla je da izvede bilo koga iz baze. Niko nije motrio ni kontrolisao šta se dešava u bazi - zaključio je Akar.

Agencija napominje i da su stavovi i stavovi i mišljenja koje je izneo Akar lični i ne odražavaju stav Sputnjika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online