Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.01.2018.
22:11
blic.rs, Vestionline A

Još samo tri prepreke i ona će ponovo vladati Evropom

Vanredna sednica Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bonu otvorila je put pregovorima o novoj velikoj koaliciji Unije i socijaldemokrata, nakon što je 56 odsto delegata glasalo "za".

EPA/Hayoung Jeon
Svi na okupu: Horst Zehofer, Angela Merkel i Martin Šulc

Vršilac dužnosti kancelara Angela Merkel je uoči sednice predsedništva CDU u Berlinu izjavila da je njen cilj stabilna vlada i da će dokument o sondiranju biti okvir za pregovore.

Od odluke u Bonu zavisilo je mnogo toga: budućnost predsednika SPD Martina Šulca, pitanje da li će SPD biti u vlasti ili u opoziciji, ali i politička sudbina Merkelove.

Drugačija odluka pokrenula bi lavinu problema. Manjinsku vladu, kao očekivanu alternativu, predsednik CSU Horst Zehofer i imenovani bavarski premijer Markus Zeder odlično odbijaju, dok bi novi izbori, kao najverovatnija opcija, u Uniji podstakli diskusiju o tome da li Merkelova posle 12 godina na mestu kancelara i dalje pogodan kandidat, ocenjuje "Špigl".

SPD je poštedeo kancelarku i partije Unije tih velikih odluka. Iako članovi partije još nisu glasali o učešću SPDu SPD, teren za veliku koaliciju je pripremljen. Merkelova, međutim, mora da savlada još nekoliko prepreka.

- Mnoštvo pitanja još treba da se reši, dokument o sondiranju je samo okvir - istakla je kancelarka.

Za razliku od CSU, čije je predsedništvo u nedelju uveče jednoglasno odbacilo naknadne pregovore, Merkelova nije komentarisala u kojim pitanjima su još moguće izmene.

Jasno je da je rukovodstvo SPD dobilo glasove u Bonu uvodnim zahtevom u kome se kao uslov za koalicione pregovore navode “konkretno delotvorna poboljšanja” u tri tačke:

- Ugovori o radu na određeno vreme postaće izuzetak;

- Započinjanje procesa za okončanja prakse lečenja za dve klase (odnosno, ukidanje privatnog osiguranja);

- Proširenje regulative za spajanje porodica izbeglica u teškim slučajevima.

Na ove uslove će Merkelova morati da nađe odgovor.

Prva tačka se, pre svega, odnosi na mlade ljude, koji su prinuđeni da zaključuju ugovor za ugovorom, čime njihove perspektive za život postaju neizvesne.

Usvajanje zahteva SPD moglo da naljuti pripadnike srednje klase i privrednike u Uniji, ali nije nemoguće, ocenjuje "Špigl".

Reč "Početak" zapravo pokazuje koliko malo sam SPD zapravo veruje u ukidanje privatnog osiguranja, čime Merkelovoj daju manevarski prostor za kompromis.

Verovatno će se koplja lomiti oko "regulisanja teških slučajeva” za članova porodice izbeglica sa tzv. supsidijarnom zaštitom (dozvola boravka na godinu dana, s mogućnošću produženja na dve godine).

U poslednjim sondiranjima strane su se "našle" na 12.000 teških slučajeva godišnje u slučaju uvođenja novih propisa planiranog naleto.

I ovde postoji mogućnost pomeranja granice, ali se mogu očekivati i žučne rasprave.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online