Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.01.2018.
00:55
N. Jokić - Vesti A

Rusija nikad neće biti na kolenima

Rusija je na dva koraka od napuštanja Saveta Evrope, panevropske organizacije koja nadzire poštovanje ljudskih prava u ukupno 47 zemalja članica. Bio bi to istorijski događaj kao što je to bio i prijem Rusije u Savet Evrope 1996. godine čime je, smatralo se tada, okončan hladni rat. Ruska poslanička delegacija iduće nedelje neće doći u Strazbur na zasedanje Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE), koja svaka tri meseca okuplja parlamentarne predstavnike iz 47 država članica. Zbog prisajedinjenja Krima ruska delegacija je kažnjena - oduzeto joj je pravo glasa u PSSE.

N. Jokić
Na dva koraka od napuštanja Saveta Evrope: Ivan Soltanovski

Ambasador Rusije pri Savetu Evrope, Ivan Soltanovski kaže u razgovoru za "Vesti" kaže da bi umesto pokušaja izolacije njegove zemlje u jednoj međunarodnoj organizaciji, prioritetno trebalo da bude uspostavljanje zajedničke agende za sve evropske zemlje i ujedinjenje, bez obzira na političke razlike, protiv rastuće pretnje ekstremizma i terorizma.

"Gazde" podržavaju Kosovo

Za Srbiju je važno pitanje šta bi izlazak Rusije iz Saveta Evrope značio za pokušaje Kosova da se učlani u ovu organizaciju. Ambasador Soltanovski kaže da zna da Kosovo pokušava da dobije članstvo u više međunarodnih organizacija uključujući tu i strukture UN kao Unesko i uključujući i Savet Evrope.
- Tu želju podržavaju, može da se kaže, spoljne gazde. Za nas je Rezolucija 1244 UN fusnota i referenca za sve političke aktivnosti vezane za pitanje Kosova - ističe ambasador Soltanovski.

On dodaje da "ne može da se prizna teritorijalni entitet koji je jednostrano proglasio nezavisnost gazeći međunarodno pravo".

- U isto vreme, naglasio bih, da bi u slučaju da Beograd i Priština postignu dogovor onda bi to bilo zaista dobro rešenje. Na Beogradu i Prištini je da reše to pitanje - kaže ruski diplomata za "Vesti" i dodaje "da Srbija treba da definiše svoju politiku prema svojim regionima".

- Sada međutim suočeni sa situacijom u kojoj je lakše naći neku vrstu zajedničkog neprijatelja - u ovom slučaju je to Rusija - kako bi se nastavilo sa sankcijama koje ne vode ničemu - ocenjuje on.

Pitanje ukidanja sankcija ruskoj delegaciji u PSSE rešava se u širem kontekstu rastuće napetosti i militarizacije. U decembru prošle godine, na primer, lideri EU potpisali su u Briselu ugovor o Evropskoj odbrambenoj saradnji posle čega su se slikali okruženi oficirima u borbenim uniformama.
Ambasador Soltanovski se slaže da je "rusko pitanje" u Savetu Evrope deo šire priče.
- Od samog početka postavljena je veštačka i za nas neprihvatljiva veza između takozvanog pitanja Krima - što za nas uopšte i nije pitanje - da bi se uvele sankcije protiv Rusije ne samo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope već i u EU, SAD i šire - kaže on.

- Ako neko želi da testira političku volju i izdržljivost ruskog stanovništva u odnosu na taj pritisak onda neka nastavi sa tom politikom, ali reč je o apsolutno slepoj politici koja ne vodi ničemu. To što je ruska delegacija bila lišena prava glasa u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope bila je manifestacija produbljivanja krize između nekih zapadnih zemalja i moje zemlje - kaže ruski ambasador.

Demonizacija do nemoguće mere

Soltanovski ocenjuje da bi bila potrebna snažna volja da se uspostavi normalizacija:
- Možda tako što bi se išlo korak po korak, da se ponovo uspostavi poverenje i da se onda povrati normalno stanje sa više stanovišta - ukidanjem sankcija i uspostavljanjem pozitivnijih programa na ekonomskom, političkom i drugim planovima.
Ivan Soltanovski kaže da je Rusija sada demonizovana "do nemoguće mere čak više nego u vreme hladnog rata".

Ambasador Soltanovski uverava da Rusija "sigurno nije zagovornik bilo kakve konfrontacije jer to ne vodi ničemu".

- Sankcije donose negativne rezultate onima koji su ih uveli - to je dokazana činjenica - kaže on - ali Rusija nikada neće biti u položaju da prosi za nešto. Ako neko hoće da sarađuje sa nama na osnovama ravnopravnog odnosa - taj je dobrodošao.

Pitali smo ruskog ambasadora pri Savetu Evrope u Strazburu da li misli da bi Rusija u budućnosti mogla da izgradi novi evropski poredak zasnovan na saradnji sa Evropom na čelu sa Nemačkom u kojoj i liberali i socijaldemokrati, i bankarski i energetski sektor zagovaraju "normalizaciju" sa Rusijom i ukidanje sankcija.

- Vidimo da mnogi žele da ponovo uspostave normalne odnose sa mojom zemljom. Mi takve želje svakako smatramo dobrodošlim, ali mislim da bi sada bilo prerano govoriti o budućem evropskom poretku - odgovara on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online