Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.01.2018.
12:37
Al Jazeera A

Al Džazira: SAD pripremaju podelu Sirije, ali su se preračunali

Analitičari smatraju da se SAD formiranjem snaga uz učešće Kurda želi suprotstaviti ruskom uticaju u Siriji i iranskoj ekspanziji, piše Al Džazira Balkans.

commons.wikimedia.org
Foto: Ilustracija

"Vojska Sirije će okončati američko prisustvo"

Području severne Sirije, naročito Idlibu, prete sve veće eskalacije nakon što su SAD iznele svoj plan za uspostavljanje bezbednosnih snaga uz učešće kurdskih frakcija u regionu. Takav plan isprovocirao je aktere na sirijskoj sceni, od sirijskog režima pa sve do Irana, Rusije i Turske, jer bi se time mogle pobrkati računice, što bi dovelo do ponovnog uspostavljanja saveza.

Kurdske Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) i Sirijske demokratske snage (SDF), pod čijom se kontrolom nalazi 30 posto sirijske teritorije, biće okosnica tih snaga koje će imati 30.000 pripadnika. One će biti raspoređene duž sirijsko-turske granice na delu teritorije pod kontrolom kurdskih snaga, na iračkoj granici u pravcu jugoistoka i duž obale Eufrata, koji se smatra linijom razdvajanja između SDF-a i snaga sirijskog režima, koje imaju podršku Irana i Rusije.

Rusija, prema rečima ministra inostranih poslova te države Sergeja Lavrova, smatra da se SAD formiranjem tih bezbednosnih snaga pripremaju za podelu Sirije. Isti takav pristup usvojio je i Teheran, dok je Ministarstvo inostranih poslova Sirije potvrdilo "odlučnost sirijske vojske da okonča bilo kakav oblik američkog prisustva na sirijskom tlu".

Turska se takođe snažno protivi takvom američkom koraku, dok predsednik Erdogan te snage smatra "terorističkom vojskom čiji je cilj napasti Tursku". Zbog toga je u izjavama obećao da će eliminisati te snage i pre njihovog nastanka, što nagoveštava dosad najopasniju eskalaciju u odnosima Vašingtona i Ankare.

Direktan sukob SAD i Turske na severu Sirije?

Ako se Turska bude čvrsto držala toga da "očisti" sirijske teritorije u svom susedstvu od kurdskih snaga, naročito na području Afrina, to bi moglo otvoriti prostor za direktan sukob Amerikanaca i Turaka na severu Sirije. Međutim, američki analitičari takav scenario smatraju "malo verovatnim, jer bi to bila katastrofa koja bi uvela Vašington i Ankaru u jedinstvenu krizu".

Uzimajući u obzir da je kurdska opasnost najveća briga za Tursku i u svetlu neslaganja sa SAD vezano za to pitanje, Ankari su i dalje potrebni ruski i iranski saveznik, s kojima učestvuje u mirovnim pregovorima o Siriji u Astani i deli protivljenje američkom koraku da uspostavi "kurdsku vojsku".

U tom kontekstu, upućeni u događanja očekuju da će Turska pristati na "bolne ustupke" kad je reč o Idlibu i stalnim borbama koje se vode, naročito sa Rusijom, a možda i sa sirijskim režimom. Biće primorana na takve korake kako bi sačuvala svoj savez s Rusijom, s obzirom na poteškoće da se potpuno sama politički i vojno suprotstavi američkom projektu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online