Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.01.2018.
12:30
Vesti A

Ne ostavljajte decu u vrelim kolima!

Najnoviji podaci još jednom pokazuju koliko glupih grešaka možemo da napravimo tokom vrelih dana. Posledice mogu da budu ogromne, a najčešće žrtve su bespomoćne osobe.

pixabay
Deci nije mesto u autu

Opomene koje o ponašanju vozača stižu iz Kraljevskog automobilskog kluba u Kvinslendu (RACQ) naročito su aktuelne ovih dana, kada jugoistok Australije prolazi kroz rekordne temperature. Najozbiljniji je zaprepašćujući podatak da je protekle godine samo u Kvinslendu čak 1.198 dece ostavljeno zaključano u vrelim automobilima. Nije samo decu trebalo spasavati - u vozilima parkiranim na suncu ostavljeno je i 720 životinja.
 

Po vrelom letnjem danu temperatura u kolima može da dostigne 40 stepeni za svega sedam minuta, i kraće, što znači da dete ili kućni ljubimac dolazi u direktnu opasnost.

Šef politike za tehniku i bezbednost pri RACQ Stive Spalding kaže da roditelji i vlasnici kućnih ljubimaca bi trebalo da više vode računa.

- U većini slučajeva kada su deca zaključana u vozilima to je učinjeno nenamerno i moglo je da bude izbegnuto. Roditelji ili staratelji ostavljali bi detetu ključeve da se igra s njima dok se bave šopingom i dete bi slučajno pritisnulo dugme za zaključavanje.

I bez obzira na situaciju, nikada nije bezbedno da se u autu ostave dete ili kućni ljubimac.

- Nije važno jeste li parkirali na suncu ili ste prozore ostavili delimično otvorene - upozorava Spalding.

Deca koja sede u pregrejanom vozilu mogu da pretrpe toplotni udar koji izaziva groznicu, gubitak tečnosti, gubitak svesti, moždani udar i smrt.

Pab važniji od sina?!

U septembru prošle godine, čovek iz Sidneja bio je prisiljen da zove policiju kada je, tokom jednog od najtoplijih dana tog meseca, primetio malog dečaka zaključanog u jednom vozilu.
- Siroto dete plakalo je i upiškilo se u autu - kazao je Isa Kadem iz Jagune.
Policija je stigla i razbila prozor, a dete je odmah primilo pomoć zbog gubitka tečnosti. Otac je kasnije nađen kako pije u obližnjem pabu. Uhapšen je i protiv njega je podneta krivična prijava.

U Brizbejnu beleže rekord po broju dece i životinja ostavljenih u kolima. Tamo su slučajni prolaznici i policajci morali da intervenišu u spasavanju 406 mališana i 161 ljubimca zarobljenih u kolima.

Nije, međutim, ovo praksa samo u Kvinslendu. Tokom jednog januarskog dana prošle godine osoblje spasilačkih službi u Viktoriji izvlačilo je 13-oro dece iz vozila-zamki. U to vreme, predstavnik Državnog kontrolnog centra Grejem Bakster označio je ovu brojku "obeshrabrujućom".

- Decu ne bi trebalo ostavljati u kolima čak i ako se nalaze na pokrivenom parkingu. To jednostavno nije bezbedno, bez obzira gde se nalazite. Ne bi trebalo da ostavljamo decu samu zaključanu u vozilima. Treba da ih povedemo sa sobom ili da nađemo nekog da brine o njima. Auto nije bezbedno mesto za čuvanje deteta - kazao je on.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online