Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.01.2018.
12:02
www.dw.com A

Toni Bler: Poništite Bregzit, Britanija treba da ostane u EU!

Bivši britanski premijer Toni Bler založio se u jednom autorskom tekstu za novi referendum o izlasku zemlje iz EU i pozvao laburiste da podrže takvu politiku. Malo je verovatno da će to promeniti kurs partije.

EPA/Kiko Huesca
Bivši britanski premijer Toni Bler

"Bregzit nikad nije bio odgovor"

Bler je pozvao opozicione Laburiste u čije je ime vodio britansku Vladu od 1997. do 2007. da se pridruže zahtevima za poništavanje odluke o Bregzitu i pozivu da Ujedinjeno Kraljevstvo ipak ostane u Evropskoj uniji. On je svoje stavove izneo u autorskom članku koji je objavio njegov Institut za globalne izazove.

Najbolje bi bilo, piše Bler, ako bi laburisti stavili do znanja da Bregzit "nije i nikada nije bio odgovor". Odluka o napuštanju EU je nešto što "svet ne može da razume, a buduće generacije neće oprostiti", piše bivši premijer.

On ocenjuje da je ova godina poslednja šansa i zalaže se za novi referendum o Bregzitu. Smatra da je inicijalni referendum prošao zbog populističkih laži zagovornika Bregzita koje su i mnoge pristalice Laburista navele da glasaju za, misleći da će zemlja van EU bolje stajati ekonomski.

Sve više Britanaca želi novi referendum

Prema anketama, ovde Bler kuca na otvorena vrata jer osam od deset pristalica Laburista zaista želi novi referendum. Podrška je visoka i među ukupnim stanovništvom sa pravom glasa - njih 50 odsto je za drugo glasanje, a 34 odsto decidno protiv.

Sadašnji lider stranke Džeremi Korbin ima, kako se ocenjuje, ambivalentan odnos prema Bregzitu iako je tokom kampanje bio za ostanak u EU. Nedavno je kritikovao troje viđenih poslanika iz svojih redova koji su tražili da V. Britanija ostane u jedinstvenom tržištu EU. Levičar Korbin smatra da bi ostanak u zajedničkim ekonomskim i tržišnim pravilima EU sprečio laburiste da, po preuzimanju vlasti, intervenišu u slobodno tržište.

Bregzit ponovo deli Severnu Irsku

Toni Bler je veoma nepopularan među pristalicama laburista pre svega zbog ključne uloge u invaziji na Irak. Za one koji posebno cene Džeremija Korbina, Bler je premijer koji je takozvanim "Trećim putem" širom otvorio vrata neoliberalnom kapitalizmu i rezanju prava radnika. Njegov imidž je sličan onome koji Gerhard Šreder uživa među nemačkim socijaldemokratama - to su ljudi koji su srozali socijaldemokratiju. Zato je pitanje koliko će Blerov tekst imati uticaja.

S druge strane, konzervativna premijerka Tereza Mej odlučno odbacuje mogućnost drugog referenduma i ostaje verna svojoj devizi: "Bregzit znači Bregzit". Ali, ona je na čelu manjinske vlade koja zavisi od dobre volje severnoirskih unionista i malo je verovatno da će tokom mukotrpnih pregovora sa Briselom ove godine moći da ojača svoju poziciju.

Velika Britanija bi trebalo da najkasnije 29. marta 2019. napusti EU - sa ili bez dogovora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online