Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.12.2017.
20:43
Vestionline, Tanjug A

Ko će platiti obnovu Iraka?

Skoro četiri kilometra duž zapadne obale reke Tigar u Mosulu gotovo da nema nijedne čitave građevine. Uske ulice Starog grada u Mosulu su natrpani pejzaž polomljenog betona i metala. Na svakom kvadratnom metru u tom gradu leže tone šuta, čiji je veliki deo pomešan sa eksplozivom i neeksplodiranim spravama, piše AP.

EPA/STR
Mosul je samo delić slike ruševina koje su za sobom ostavili ekstremisti Islamske države.

Tri godine rata sa ekstremistima Islamske države dovele su do uništenja ogromnih delova severnog i zapadnog Iraka, za čiju obnovu će, kako procenjuje vlada u Bagdadu, biti potrebno oko 100 milijardi dolara.

Najrazoreniji grad je Mosul, gde, prema procenama Ujedinjenih nacija, oko 40.000 kuća treba ponovo izgraditi ili obnoviti, prenela je agencija AP.

Oko 600.000 stanovnika ne može da se vrati u grad, u kojem je pre sukoba živelo oko dva miliona ljudi.

Biće potrebne godine da se raščiste ruševine, a Mosul je samo delić slike ruševina koje su za sobom ostavili ekstremisti Islamske države.

Iračka vojska i koalicija predvođena SAD uspela je da otera ekstremiste širom zemlje, ali cena pobede je previsoka, navela je američka agencija.

Irak očekuje da u obnovi pomognu Saudijska Arabija i druge zalivske zemlje, kao i Iran.

EPA/STR
Više od tri miliona ljudi ne mogu da se vrati u svoje domove i nalaze se po kampovima

Ujedinjene nacije obnavljaju delove infrastrukture u dvadesetak iračkih gradova, ali novac za to predstavlja delić onoga što će biti potrebno.

Trampova administracija saopštila je da neće da plati masovnu obnovu.

Većina urađenih stvari dogodila se kao rezultat rada pojedinaca koji su ličnu ušteđevinu iskoristili da obnove kuće i prodavnice najbolje što mogu.

Skoro svakom mestu ili gradu koji su držali islamisti potrebna je obnova u manjem ili većem stepenu.

Agencija AP istakla je da se 2,7 miliona Iračana vratilo u mesta iz kojih su pobegli zbog ekstremista i borbi, ali da više od tri miliona ne može da se vrati u svoje domove i da se nalazi po kampovima.

Korupcija i oštre verske podele čine stvari još težim, navela je AP.

Područja sa najviše uništenih građevina i infrastrukture su većinski sunitska, dok u vladi u Bagdadu dominiraju šiiti.

Strahuje se da, ako sunitska populacija oseti da je napuštena i ostavljena da se bori za sebe u razorenim gradovima, oklevanje može da dovede do nove generacije ekstremista.

Ako se Mosul ne obnovi, to će dovesti do ponovnog rađanja terorizma, zaključio je predsednik opštine Mosul i savetnik za rekonstrukciju provincije Ninive Abdulsatar el Habu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online