Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.12.2017.
18:31
blic.rs, Vestionline A

Tramp ne voli da se druži: Za godinu dana nikoga nije pozvao u državnu posetu

Predsednik SAD Donald Tramp bio je pun hvale o crvenim tepisima, vojnim paradama i raskošnim večerama koje su priređivane u njegovu čast prilikom državnih poseta u Aziji, ali on tokom svoje prve godine na vlasti nije bio takav domaćin nijednom stranom predsedniku ili premijeru, navodi AP.

EPA/Chris Kleponis
Donald Tramp je asocijalan i uobražen?

On je prvi američki predsednik posle skoro 100 godina koji prvu godinu mandata privodi kraju a da nijednog stranog kolegu nije pozvao u državnu posetu SAD, primećuje američka agencija, uz napomenu da su državne posete važno diplomatsko sredstvo koje podrazumeva svečano upriličen dolazak gosta i raskošnu večeru u Beloj kući.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders kaže da ne postoji "poseban razlog" zašto Tramp tokom svoje prve godine predsedničkog mandata još nikome nije uputio poziv za državnu posetu, ali dodaje da se administracija nada da će takva poseta biti zakazana već početkom 2018.

Ona, međutim, nije nagovestila kog stranog kolegu bi Tramp mogao da uzme u obzir za ukazivanje diplomatskih počasti.

Tramp je kao predsednički kandidat s prezirom govorio o državnim večerama kada je kritikovao odluku bivšeg predsednika Baraka Obame da kineskog predsednika Si Đinpinga pozove u državnu posetu.

- Ne bih ja njemu (Siu) priredio večeru. Vodio bih ga u Mek Donald's na hamburger i rekao bih mu da moramo da se bacimo na posao - govorio je Tramp tada.

Prošlog meseca je, međutim, baš Si odmotao crveni tepih Trampu u čast, obasipajući ga u Pekingu spektakularnim prizorima tokom državne posete kojom je američki predsednik bio oduševljen, a u sličnim posetama je tih dana bio i u Južnoj Koreji i Vijetnamu.

- Trampova odluka da nikoga još ne pozove u državnu posetu možda delimično ima veze s tim što je njegova prva godina na vlasti bila haotična, a osim toga, prva dama, koja je odgovorna za planiranje državne večere do najsitnijih detalja, tek se u junu zvanično preselila u Belu kuću. Poziv za državnu posetu je po pravilu znak prijateljstva i primer strateških veza između zemalja koje su važne jedna drugoj - objašnjava Anita Mekbrajd, bivša članica tri republikanse administracije, koja je bila i šef osoblja nekadašnje prve dame Laure Buš.

Ona navodi i da je državna poseta pozamašan poduhvat, a da Tramp upravlja zemljom s jedva dovoljnim osobljem.

Tramp se u Beloj kući sastao sa mnogim stranim kolegama, ali nijednog nije primio u državnu posetu, napominje američka agencija.

- Zato će prvi strani visoki državnik koji dođe u državnu posetu Trampu biti zaista važan, "a drugi svetski lideri će obratiti pažnju na to - zaključuje Mekbrajd.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online