Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.12.2017.
08:40
sputniknews.com A

Lavrov: Nova "gvozdena zavesa"? Ne, to ne postoji

Ne postoji nova "gvozdena zavesa" između Rusije i SAD, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

EPA/Justin Lane
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

- Ne mislim da se termin ’gvozdena zavesa‘ može primeniti na rusko-američke odnose u savremenoj fazi - rekao je Lavrov naglašavajući da postoje problemi u odnosima dveju zemalja i nemotivisane antiruske akcije Sjedinjenih Američkih Država.

Među akcijama Vašingtona usmerenim protiv Moskve, ministar je istakao usvajanje zakona o sankcijama u SAD, situaciju sa ruskom diplomatskom imovinom u SAD, pritisak na ruske diplomate od strane FBI i progon ruskih medija. 

- I to je samo deo opširne liste nemotivisanih antiruskih akcija - dodao je Lavrov. 

Šef ruske diplomatije objasnio je situaciju činjenicom da je u SAS nastao još jedan napad "makartizma", na koji američko društvo nije razvilo imunitet.

Lavrov je pozvao SAD i Severnu Koreju da započnu pregovore i dodao da je Rusija spremna da olakša te dogovore. Moskva već neko vreme poziva te dve zemlje da razgovaraju kako bi se smanjile tenzije zbog severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa, prenosi Rojters.

- Ali, lično sam uveren - kao što je nekad u SAD svima dojadio i prekinuo se "lov na veštice" koji je organizovao senator Džozef Makarti, tako će u trenutnoj situaciji doći do otrežnjenja, a nakon njega i isceljenja. Mada će vreme biti uzalud izgubljeno - naglasio je Lavrov. 

Rusofobična histerija u Vašingtonu dobila je već paranoidan karakter, ona ne dozvoljava da Rusija i SAD krenu u pravcima važnim za njih, a takođe izaziva dodatne tenzije u svetu, dodao je Lavrov. 

Moskva ne namerava da intenzivira konfrontaciju sa SAD, ali će odgovarati na agresivne napade, naveo je Lavrov. On je primetio da se, uprkos porastu antiruskog raspoloženja u SAD, ruska strana ponaša pragmatično. 

- Odgovaramo na agresivne napade, ali nećemo podsticati sukob. Nastavićemo da dosledno i snažno branimo naše stavove, vraćajući kolege u Vašingtonu ka temeljnim principima na kojima treba da se izgrađuje bilateralni dijalog. Glavni među njima su uzimanje u obzir i poštovanje međusobnih interesa. Bez toga je jednostavno nemoguće poboljšati odnose, niti je verovatno da će uspeti da se efikasno sarađuje u međunarodnim pitanjima - istakao je Lavrov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online