Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.12.2017.
00:44
J. L. Petković - Vesti A

Amerika krije ubicu

Prošle su tri godine od kako je porodica Gradimirke Popović doživela strašnu tragediju na putu Kopaonik - Brzeće. Tri godine od kako je službenik američke ambasade Dejvid Krživda izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula 76-godišnja Milanka. Nema ni krivca, ni sudskog procesa, ni pravde za ovu porodicu.

Privatna arhiva
Podsetnik na tragediju_ Ostaci pežoa

- Vinovnik se pozvao na imunitet i otišao iz Srbije. Sudski proces nikud nije stigao. Moju majku ne može niko da vrati i nikakav poziv ne može da nas uteši, ali nas nije niko ni kontaktirao da pita kako smo, da nas obavesti šta se dešava. Na kraju ispada da se nesreća nije ni dogodila. Ispada da život naše majke nije bitan. To je tužno, žalosno i nemoralno - kaže za "Vesti" Gradimirka Popović, profesor iz Kosovske Mitrovice.

Tog 19. decembra i danas se živo seća. Njihovim pežoom 605 upravljao je brat Jordan, majka Milanka je bila na mestu suvozača, a Gradimirka sa dva mališana, starosti tri i po i pet godina, sedela je pozadi.

Ambasada SAD za "Vesti": Sarađivali smo sa policijom

"Vesti" su se obratile ambasadi SAD u Beogradu sa pitanjem da li je bilo procesuiranja ovog slučaja u Americi i kakav je ishod tog procesa. Iz ambasade smo dobili sledeći odgovor:
- Službenik i ambasada u potpunosti su sarađivali sa srpskom policijom u ovom pitanju. Duboko žalimo zbog gubitka života i želimo da izrazimo naše saučešće porodici i bližnjima pokojnice.

- Bio je fin dan, oko 15 časova, popodne. Naravno, brat je vozio polako. Iz krivine kod mesta Jaram je odjednom velikom brzinom izleteo džip kojim je upravljao šef ekonomskog odeljenja američke ambasade Dejvid Krživda, prešao na našu stranu i odbacio nas na ivicu kanala. Taj čovek je pokušao da nastavi dalje vozilom, ali nije mogao. Izašao je iz auta i rekao "Kriv sam". Moja majka je na mestu podlegla povredama. Brat i ja smo bili teško, a deca lakše povređena. On se pozvao na imunitet, pa kada je došla policija ispalo je kao da njega čuvaju. Niko nas nije ni transportovao do bolnice, već smo morali sami da se snađemo. Majku su odneli za Novi Pazar i tamo je rađena obdukcija - priča Gradimirka Popović.

Naša sagovornica ističe da je od te nesreće zdravstveno stanje njenog brata znatno pogoršano i da on i dalje oseća fizičke bolove.

- I sada, onaj ko je izazvao nesreću priznao je odgovornost, a tri godine sudski spor nije otpočeo. Pred srpskim pravosudnim organima je otpočeo jedino proces za naknadu štete, ali naš duševni bol je nemerljiv - zaključuje Gradimirka Popović.

Tužilaštvo u Raškoj je podnelo zahtev za pokretanje krivičnog postupka i odgovaraju da je postupak ustupilo američkom sudu, gde Dejvid Krživda ne može da se pozove na imunitet.

Ističu da je prema Bečkoj konvenciji predmet uz posredovanje Ministarstva pravde prosleđen nadležnim organima SAD, ali odgovora od američkog pravosuđa nema.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online