Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.12.2017.
08:59
Vestionline, Tanjug A

Mogerini opet "kuva": Sprema se radna večera za premijere Zapadnog Balkana

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini prirediće danas radnu večeru za šest premijera sa Zapadnog Balkana, među kojima će biti i premijerka Srbije Ana Brnabić.

EPA/Julien Warnand
Federika Mogerini spremna za Zapadni Balkan

Zajedničkoj večeri bi trebalo da prethode bilateralni sastanci, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu. 

Teme koje Mogerini kandiduje za stolom u Briselu biće politika proširenja, situacija u regionu i koraci koji Zapadni Ballkan očekuju na putu evrointegracija u 2018. godini.

U Briselu kažu da ova večera predstavlja i nastavak razgovora Federike Mogerini sa balkanskim liderima, u maju ove godine, kada ih je takođe okupila na neformalnoj radnoj večeri. 

Mogerini je više puta naglašavala svoj lični angažman u cilju "vidljivog i praktičnog" napretka svih zemlja kandidata Zapadnog Balkana na putu evrointegracija do kraja njenog mandata 2019. godine. 

Ovoga puta očekuje se da fokus razgovora bude na obnovljenoj posvećenosti Evropske unije regionu i koracima koje zemlje Zapadnog Balkana moraju da preduzmu kako bi, sa svoje strane, podržale i ubrzale postojeći "pozitivni momentum evrointegracija", kako se to čuje u Briselu u poslednje vreme. 

Zvaničnici EU već su skrenuli pažnju zemljama regiona da će 2018. godina biti izuzetno važna za proces evrointegracija. 

Očekuje se da će tokom večere u ponedeljak biti reči i o Strategiji, koji Evropska komisija priprema za februar, a koja bi trebalo da da smernice za pristupanje Srbije i Crne Gore EU do 2025. godine, kao i za buduće korake koje na EU putu očekuju Albaniju, Makedoniju, BiH i Kosovo.

Prema uvidu Tanjuga u radna dokumeta Strategije, Evropska komisija predviđa ulazak Srbije u EU do 2025. godine uz uslov zaključivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom do kraja 2019. godine i zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja do kraja 2023. godine. 

U okviru planova EU je i godišnji Paket proširenja, u okviru koga će Evropska komisija u aprilu predstaviti  presek stanja u evrpointegracionim procesima svih zemalja  Zapadnog Balkana.

Očekuje se da tokom večere lideri regiona razgovaraju i o predstojećem samitu EU - Zapadni Balkan, koji će Bugarska, kao zemlja predsedavajuća Savetom EU u prvoj polovini 2018. godine, organizovati u maju u Sofiji. 

Diplomatski izvori u u Briselu rekli su za Tanjug da nije predviđeno da se u okviru ovog sastanka, kome će prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, "odvojeno razdovara" o dijalogu Beograda i Prištine, ali i da nije isključeno da će to biti jedna od zajedničkih tema, kada se bude razgovaralo o situaciji u regionu i napretku Zapadnog Balkana ka EU. 

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da su kontakti povodom nove faze dijaloga Beograda i Prištine u toku, da se radi na organizaciji novog sastanka na nivou predsednika, ali da još nema konkretnog datuma, niti agende tog sastanka. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online