Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.12.2017.
00:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Britanski generali upozoravaju: Rusija može da sruši internet

Rusija predstavlja veliku pretnju Velikoj Britaniji i zemljama NATO, jer može da preseče podvodne kablove koji prenose internet signal, što bi bio strašan ekonomski udar, uzevši u obzir koliko značaj ima internet u savremenom poslovanju, upozorio je ser Sjuart Pič, načelnik Generalštaba britanske armije.

EPA/Francis R.Malasig
Moćni na Atlantiku: Mornarica Rusije

Naime, ruski brodovi su redovno u blizini mesta na kojima su položeni ogromni kablovi koji održavaju vezu između SAD i Evrope, ali su zapravo i čvorište svetskih komunikacija.

Rusija, prema proceni britanskih vojnih stručnjaka, neprestano razvija nekonvencionalne vidove ratovanja, a da bi se ruska flota odvratila od takvih akcija potrebno je da NATO razmesti više patrolnih brodova na Atlantiku, ali i da zemlje modernizuju svoje flote.

"Suočeni smo s novim rizikom koji preti našem načinu života. A ti kablovi položeni po morskom dnu su žila kucavica i njihovo presecanje bi doslovno paralisalo svet" upozoravaju britanski generali.

O kakvoj je opasnosti reč svedoči podatak da 97 odsto globalnih komunikacija i 10 triliona dolara finansijskih transakcija zapravo u elektronskoj formi prolazi tim kablovima.

Nisu samo brodovi ti koji su primećeni na osetljivim mestima. I ruske podmornice "agresivno operišu" u blizini tih kablova.

Međutim, neki drugi stručnjaci misle da Rusija zapravo nema nameru da preseče kablove, već samo da krade signale koji njima putuju i time prikuplja obaveštenja koja su joj potrebna u svojevrsnom asimetričnom ratu. Generali su, pak, oprezniji.

Oni su ubeđeni da je Rusija realna pretnja.

- Modernizacija ruske mornarice, nuklearnih i konvencionalnih podmornica, ima svrhu. I mi se moramo modernizovati kako bismo sačuvali stratešku komunikacionu infrastrukturu - rekao je general Pič.

Hibridni ratovi

Pored konvencionalnog vojnog učešća u Siriji, te paramilitarnog prisustva u Ukrajini, Rusija je uveliko u hibridnim ratovima, sajber napadima, špijunaži, finansijskom i propagandnom ratu čak i unutar SAD, a sve u cilju da unese podele i destabilizuje NATO i EU, te podrije demokratske sisteme gde god je to moguće.

SAD, Velika Britanija i druge države NATO su u stalnim procesima analize ruske opasnosti od 2014. godine i invazije i aneksije Krima. I ranije je NATO razrađivao scenarije moguće ruske agresije, s time što se smatralo da bi logična i relativno laka meta Rusije bile baltičke zemlje. Ali kako su one članice NATO, a Alijansa je u međuvremenu nagomilala snage tamo, u Moskvi su procenili da mnogo veći uspeh mogu da ostvare u Ukrajini.

Produžene sankcije

Čelnici Evropske unije dali su zeleno svetlo za novo šestomesečno produženje ekonomskih sankcija Rusiji zbog uplitanja u ukrajinski sukob, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Sankcije su donesene u leto 2014. u jeku ukrajinske krize, nekoliko meseci nakon ruske aneksije Krima, za kojim je usledila ofanziva proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Moskva je uzvratila embargom na evropske poljoprivredne proizvode. U sukobu je poginulo više od 10.000 osoba, iako je u Minsku 2015. postignut sporazum o primirju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online