Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.12.2017.
09:04
sputniknews.com A

Skandal u Finskoj: Procurili tajni podaci o špijuniranju ruske vojske

U Finskoj se rasplamsao skandal nakon objavljivanja u medijima tajnih podataka o radu obaveštajnog centra u gradu Tikakoski. Na objavu su već reagovali predsednik i ministar odbrane Finske, a nacionalna policija je pokrenula krivičnu istragu povodom davanja tajnih podataka novinarima.

commons.wikimedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Ruski vojnici (Foto: Ilustracija)

Objavljivanje podataka - "rizik za bezbednost Finske"

List "Helsingin sanomat" objavio je u subotnjem izdanju veliki materijal pod nazivom "Tajno mesto Finske" o institutu za obaveštajni rad u gradu Tikakoski u centralnom delu zemlje, koji se navodno bavi špijuniranjem ruskih oružanih snaga na teritoriji bivšeg Lenjingradskog vojnog okruga.

Objava je odmah izazvala reakcije na samom vrhu. Na zvaničnom sajtu i na Tviteru oglasili su se predsednik Finske Sauli Niniste i ministar odbrane Jusi Niniste. Oni su zatražili od policije da pokrene istragu o tome kako su novinari dobili tajne informacije, pošto njihovo oglašavanje predstavlja "rizik za bezbednost republike".

Kako je navedeno u novinskom članku, obaveštajni centar u Tikakoski usredsređen je na nadgledanje svih pravaca, ali je u praksi orijentisan na Rusiju. Glavni pravac njegove delatnosti jeste nadgledanje ruskih oružanih snaga - pronalaženje i beleženje kretanja vojnika u zoni bivšeg Lenjingradskog vojnog okruga.

"U praksi odred beleži, analizira i klasifikuje elektromagnetne impulse koje emituju ruske oružane snage. Upravo tako odred stvara elektronski snimak s procenom vojnih snaga, rukovodstva, zadataka i promena u operacijama na teritoriji Rusije", navedeno je u članku.

Kako piše list, na vojnom jeziku to znači da je centar odgovoran za stvaranje mape elektronske špijunaže. Takva mapa otkriva planove protivnika, njegov obaveštajni rad, protivvazdušnu odbranu, kao i pomoćne elemente za vezu, radare i telemetriju.

"Prema dokumentaciji koju je dobio 'Helsingin sanomat', 2010. godine u obaveštajnoj službi Tikakoski radilo je ukupno 150 ljudi…Personal tajnog odreda u Tikakoski mogao bi u budućnosti da se udvostruči. Snage odbrane nameravaju da u narednih deset godina investiraju 200 miliona evra u sajber-zaštitu i da zaposle 200 ljudi, od kojih će se samo 40 baviti internet-špijunažom", piše list.

U Finskoj se priprema novi zakon o obaveštajnoj delatnosti. U njemu će biti znatno proširena prava i ovlašćenja obaveštajnih organa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online