Nedelja 24. 2. 2019.
Washington
-40
 • Chicago
  10
 • New York
  00
 • Belmont
  10
 • Atlanta
  80
 • Boston
  230
 • Firt
  10
 • Denver
  50
 • Detroit
  10
 • Dover
  40
 • Hartford
  20
 • Orlean
  10
 • Helena
  190
 • Ren
  -10
 • Honolulu
  180
 • Las Vegas
  20
 • Portland
  230
 • Salem
  80
 • Santa Fe
  -30
 • Tampa
  270
 • Topeka
  20
0
Subota 16.12.2017.
18:52
Vestionline, Tanjug A

"Austrija neće ukinuti sankcije Rusiji, ali..."

Mandatar za sastav nove austrijske vlade Sebastijan Kurc istakao je večeras, prilikom prezentacije programa i članova buduće vlade, da Austrija neće napuštati jedinstvene stavove i delovanje EU.

Tanjug/AP
Austrija neće odstupati od jedinstvene evropske politike po pitanju Rusije, ali će pokušati da utiče na promenu stava: Sebastijan Kurc i Hajnc Kristijan Štrahe

On je, na konferenciji za štampu, na kraju dana koji je počeo informisanjem austrijskog predsednika Aleksandera van der Belena o završetku koalicionih pregovora, a nastavljen odobravanjem koalicionog sporazuma od strane stranačkih tela, istakao da će buduća vlada u Beču biti jasno proevropska.

- Nećemo napuštati jedinstvenu liniju EU po pitanju Rusije - poručio je Kurc čiji kabinet preuzima nadležnost za EU.

Zaštita spoljnih granica Unije

Kazao je da nova vlada želi da ojača subsidijarnost u EU, da radi na jačanju EU u oblastima gde je potrebna saradnja, kao što su zajednička zaštita spoljnih granica, ekonomska i monetarna politika, ali i na tome da se Unija povlači iz onih oblasti koje se tiču nacionalne regulacije.

Ukazao je da su pripreme za preuzimanje predsedavanja EU u drugoj polovini iduće godine već dugo u toku.

Prema njegovim rečima jedan cilj je da se da doprinos da kurs EU po pitanju ilegalne migracije bude ispravan, s čim u vezi je istakao da podržava stav predsednika Saveta EU Donalda Tuska da raspodela izbeglica ne rešava problem, već da treba zaštiti spoljne granice.

Takođe Austrija želi da doprinese poboljšanju bezbednosti, pošto Evropa zbog terorizma i ilegalne migracije nije postala sigurnija.

Kurc je naglasio da Austrija želi da da doprinos da EU bude uspešnija u borbi protiv terorizma i radikalizacije. Isto tako veliki cilj Austrije, za vreme predsedavanja EU, biće jačanje ekonomskog uspeha Unije.

Čvrsto uz EU, ali...

Lider Slobodarske partije (FPO), koalicioni partner Kurcove Narodne stranke (OVP), Hajnc-Kristijan Štrahe podvukao je da slobodarci podržavaju i stoje iza EU, mirovnog projekta u EU.
Međutim, dodao je, kritički posmatraju neki razvoj u EU i da će to i dalje raditi. Istovremeno poručuje da će prihvatiti zajednički stav, ako njihovi predlozi ne prođu u EU.

- Mi bismo želeli da se ukinu sankcije Rusiji. Pokušaćemo da se prikažemo kao medijatori po tom pitanju, da pokušamo da nađemo rešenje u interesu EU i Rusije. Ako ne možemo da nađemo većinu za naš stav ićićemo dalje zajedničkim putem - istakao je Štrahe.

Govoreći o koalicionom programu, Kurc je rekao da ga posebno raduje što je u Austriji, za razliku od drugih zemalja, na primer Nemačke, pošlo za rukom da se brzo dogovori koaliciona vlada.

- Moj cilj je bio da imamo stabilnu i snažnu vladu do Božića i u tome smo uspeli - rekao je on.

Nastaviti razvoj Austrije

Kurc je kazao da je dogovoren program rada vlade koji sadrži 180 strana, a koji predstavlja osnovu za saradnju u narednih pet godina, koji može biti osnov za sprovođenje potrebnih promena u zemlji.

- Te promene su potrebne, jer se naša zemlja proteklih decenija dobro razvijala i čak u nemačkim medijima bila hvaljena kao "Austrija bolja Nemačka", ali je proteklih godina došlo do pada. Nismo više zemlja sa najmanjom stopom nezaposlenosti u EU. Uveren sam da Austrija može bolje i želimo da damo doprinos i zajedno vodimo Austriju u bolju budućnost - istakao je on.

Rekao je da Austrija treba da bude zemlja u kojoj nema sve više pravila i propisa, već malo propisa, ali kojih se svi pridržavaju.

- Austrija treba i dalje da bude zemlja šarolikosti, ali u kojoj se poštuju osnovne vrendosti, da bude zemlja u kojoj može biti moguće radom nešto steći, kao i zemlja u kojoj postoji uspešan socijalni sistem koji je podrška onima kojima je potrebna pomoć - objasnio je Kurc.

Najavio je da će nova vlada raditi na rasterećenju građana, kroz uštede u sistemu.

Tanjug/AP
Vlada će sve raditi u interesu građana: Sebastijan Kurc

Da građani u Austriji žive bolje

Kada je reč o obrazovanju istakao je da mora da se omogući napredovanje kroz obrazovanje, te da niko ne sme ući u školski sistem bez znanja nemačkog, odnosno da će pred ulazak u školu deca morati naučiti jezik, te da će se raditi na tome da niko neće napustiti školu a da ne zna da piše i računa.

Predviđeno je poboljšanje bezbednosti kroz jačanje policije, kao i ponovno vraćanje na prvo mesto po pitanju digitalizacije - "želimo da budemo vodilja po pitanju izgradnje 5G mreže".

Štrahe je naglasio da je naziv programa rada vlade "Zajedno za našu Austriju", i da ima za cilj da građani bolje žive. Prema njegovim rečima za penzionere se želi osigurati da najmanja penzija bude 1.200 evra neto mesečno.

Po pitanju azila rekao je da osnova mora biti zaštita na određeno vreme, i vodilja sprečavanje zloupotrebe azila. Najavio je i reformu javnog servisa ORF u cilju podizanja objektivnosti.

Što se tiče zabrane pušenja Štrahe je kazao da nova vlada jeste za zaštitu nepušača, ali i mogućnost da građani mogu sami da biraju, time što bi pušači imali zatvorene prostorije u kojima mogu da puše.

Isto tako kritikovano ponovno uvođenje ocena od prvog razreda obrazovanja Štrahe je kazao da bez sistema vrednovanaj nema osnove na kojoj se može dalje graditi.

On je istakao da su sve dogovorene mere "mnogi mali koraci u pravom smeru, i da se samo na taj način može doći do vrha". Istovremeno je kazao da su koalicion partneri svesni da niko nije od njih mađioničar, i da pred sobom imaju puno posla.

Predstavljajući svoj tim u novoj vladi Kurc je podsetio da je najavio da će sam birati svoje kandidate i da će se raditi o ekspertima, što je ostvario.

Kako će izgledati austrijska Vlada?

U novoj vladi OVP će biti zastupljena sa Kurcom na mestu kancelara, ministrom finansija biće Hartvig Leger, ekonomije i digitalizacije Margarete Šrambek, pravosuđa Jozef Mozer, obrazovanja i nauku Hajnc Fasman, žena i porodice Juliane Bogner-Štraus, poljoprivredu, održivost i turizam Elizabet Kestinger, ministar u kabinetu kancelara zadužen za EU, medije, umetnost i kulturu Gernot Blimel, a državi sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova biće Karoline Edštadler.

Iz FPO će mesto vicekancelara i ministra za državnu upravu i sport biti lider Hajnc-Kristijan Štrahe, unutrašnjih poslova Herbert Kikl, odbrane Mario Kunasek, infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer, socijalna pitanja, rad i zdravstvo Beate Hartinger, spoljnih poslova Karin Knajsel, a državni sekretar u Ministarstvu finansija Hubert Fuhs

Kurc je kazao da je spisak ministara prihvatio predsednik Austrije.

Inače oba koaliciona partnera su najavila da će, za razliku od dosadašnje prakse, sporove među članovima u vladi, rešavati interno, a ne javno.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Miodrag Mihajlović (58)
GUBITNIK
Zoran Babić (47)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
U susretu sa saradnicima, povremeno vam nedostaje strpljenje i smisao za diplomatskim manirima. Ubrzavate neke poslovne situacije, ali sve ima svoju dobru ili lošu stranu. Potrebno je da prihvatite nečiju ponudu i da korigujete svoje ponašanje. Emotivne dileme koje vas prate ne treba dodatno produbljivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Sve se nalazi u vašim rukama, ali pod uslovom da reagujete u pravom trenutku i u skladu sa zajedničkim pravilima o uspešnom poslovanju. Dobro procenite svoje poslovne namere i realne mogućnosti. Nema potrebe da prenosite svoju nervozu na voljenu osobu, učinite nešto u prilog boljem raspoloženju.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Polazite od pogrešnih informacija ili od lažne slike koju imate o jednoj osobi, tako da donosite pogrešan zaključak. Poslovni neuspeh predstavlja logičan sled događaja i okončanje nekih neprijatnih situacija. Bolje je da se bavite svojim emotivnim dilemama, nego da se uplićete u tuđe planove. Ostanite po strani.
 • 2019 © - vesti online