Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.12.2017.
20:53
telegraf.rs, Vestionline A

Najgori ruski zatvor: Nekada su ga zvali Ostrog, a sada Crni delfin

Federalna vladina institucija, kaznena kolonija broj 6 u regionu Orenburg, poznatiji kao Crni delfin, jedan je od najgorih, a mnogi kažu i najgori zatvor u Rusiji.

youtube.com/RT
Ozloglašeni zatvor u Rusiji: Crni delfin

Ovo je jedan od najstarijih zatvora u Rusiji i jedan od prvih zatvora, koji se tad zvao Ostrog.

Zatvor je dobio nezvanično ime zbog fontane sa skulpturom crnog delfina, koji stoji ispred ulaza. Skulpturu su napravili sami zatvorenici.

1. novembra 2000. godine zatvor je počeo da drži zatvorenike osuđene na doživotnu robiju.

Nalazi se blizu kazahstanske granice, na samoj granici sa Sibirom, i "dom" je za 700 najtežih kriminalaca u Rusiji. U njemu robuju ubice, zlostavljače dece, teroristi, kanibali, serijske ubice i takozvani "manijaci".

Pri dolasku u zatvor, čuvari zatvorenicima stavljaju povez oko očiju kako ne bi mogli da mapiraju zatvor i tako isplaniraju svoje bekstvo.

Kada se prevoze između različitih zgrada kaznene ustanove, takođe im se stavlja povez.

Crni delfin je i jedinstven po pitanju pratnje zatvorenika: moraju da budu savijeni, od struka ka nogama, dok im čuvari drže ruke sa lisicama iza leđa, znatno više od struka robijaša.

Praktično, gledaju svoja kolena. 

Ova "stresna pozicija" omogućava maksimalnu kontrolu nad zatvorenicima, koja ih lišava pogleda na njihovu neposrednu okolinu, kao i sprečavanje njihovog bekstva i napada na zatvorsko osoblje.

Zatvorenici su izolovani i smešteni u ćeliju koja ima troje čeličnih vrata. Na 90 minuta dnevno, transportuju se do velikog kaveza za vežbanje. 

Za to vreme, ćeliju pretražuju čuvari kako bi možda našli ilegalne predmete.

Zatvorenici se u Crnom delfinu drže pod nazorom 24 sata. Nije im dozvoljeno da se odmaraju ili da sede na krevetima od trenutka kada se probude, pa sve do momenta dok ne odu ponovo na spavanje. 

Na svakih 15 minuta, stražar pravi krug i proverava svaku ćeliju kako bi bilo sigurno da zatvorenici poštuju pravila.

Supom se hrane četiri puta dnevno, dozvoljeno im je da koriste samo knjige, novine i radio, što predstavlja njihovu jedinu vezu sa spoljnim svetom. Kada im oficiri daju komandu, moraju da odgovore sa "da, gospodine".

Pored vrata ćelije stoje slike zatvorenika, sa svim njihovim zločinima kako stražari ne bi pali u iskušenje da im bude žao robijaša.

Zatvor Crni delfin i desetine drugih zatvora sličnih njemu, upoređivani su sa sistemom gulaga Sovjetskog saveza.

Aktivisti za ljudska prava su ga opisali kao "koncentracioni kamp u II svetskom ratu".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online