Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.12.2017.
21:11
N. Jokić - Vesti A

Mlekom trovali "treći svet"

Francuske zdravstvene vlasti naredile su opšte povlačenje mleka za bebe proizvođača Laktalis, pošto je u njemu otkrivena bakterija salmonela, a na desetine dojenčadi se razbolelo.

pixabay.com
Besramno: Salmonela otišla samo "nevažnim" zemljama

Predstavnik za štampu Laktalisa ocenio je da je zaraženo oko 7.000 tona mleka u prahu. Po naredbi ministarstva obustavljena je proizvodnja i izvoz.

Među državama iz kojih je zaraženo mleko povučeno, od evropskih zemalja nalazi se i Srbija uz Rumuniju, Grčku i Gruziju. Od neevropskih zemalja navedene su Kina, Tajvan, Pakistan, Avganistan, Irak, Maroko, Liban, Sudan, Haiti, Kolumbija i Peru.

Koje marke su sporne

Zaraženo mleko za bebe kompanije Laktalis prodaje se sa više naziva. U francuskoj to su Carrefour, Picot, Milumel
. Van Francuske to su marke Amilk Bifido, Babecare, Babdžcare, Damira, Ostricare, Enfastar, Frezdžlac, Gloria, Gromore, Karihome, Maldžatko, Mamdž, Mon petit inovital, Ofmon, Premium Care, Procare, Puleva, Ljuaker Probabt, Sanu, Sanutri, SOG, Stolle, Superior Gronjing Up.

Da je mleko Laktalisa kontaminirano otkriveno je početkom decembra kada je deo proizvoda povučen. Novi slučajevi infekcije, međutim, pojavili su se opet pa je francusko ministarstvo sada odlučilo da naredi opšte povlačenje svih proizvoda. Ministarstvo je savetovalo roditeljima da promene marku mleka za bebe ukoliko su do sada upotrebljavali mleko Laktalisa - inače najvećeg proizvođača u svetu.

Profesor Kristof Delakur iz pariske bolnice Neker, inače predsednik Francuskog udruženja pedijatara, izjavio je da je opšte povlačenje Laktalisovog mleka mera predostrožnosti i ocenio da broj obolele dece nije veliki. On je savetovao roditeljima, čije bebe nisu alergične na kravlje mleko, da u apotekama potraže zamenu i kupe jedan od proizvoda sa liste ministarstva.

- Ukoliko nemate mogućnost da kupite mleko za zamenu, postoji 'kućno' rešenje - prokuvajte mleko koje imate i ostavite ga da se ohladi pre nego što ga date detetu - rekao je poznati francuski pedijatar. Profesor Delakur je dodao da roditelji treba da traže lekarsku pomoć ako beba ima dijareju sa temperaturom, dodajući da je "najvažnije da beba ne dehidrira, odnosno da ne izgubi previše tečnosti".

Francuske zdravstvene vlasti su saopštile da uprava Laktalisa nije preduzela neophodne mere kako bi se izbeglo širenje zaraze salmonelom.

Deset porodica tužilo je Laktalis zbog toga što su ugrozili živote njihove dece. Roditelji ističu da je "neverovatno" da je bilo potrebno nedelju dana da bi se obustavila proizvodnja tipova mleka za koje je utvrđeno da su zaraženi salmonelom. Laktalis je ponovio izvinjenje roditeljima. Kompanija je saopštila da je moguće da je izvor zaraze salmonelom jedan od tornjeva za sušenje mleka u prahu u fabrici na Kraonu na severozapadu Francuske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online