Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.12.2017.
20:11
B. Božin - Vesti A

Vreme ne radi za Angelu

Nikada formiranje vlade u Nemačkoj nije trajalo toliko dugo kao posle poslednjih izbora u septembru. Prošlo već 10 nedelja, a nove vlade nema ni na vidiku. U 68-godišnjoj posleratnoj istoriji, u Saveznoj Republici formiranje vlade nije trajalo duže od 86 dana, koliko je Merkelovoj trebalo 2013. godine za veliku koaliciju.

Tanjug/AP
Možda je vreme da ode sa čela Vlade: Angela Merkel

U tom vakuumu je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer preuzeo centralnu ulogu koalicionog trasera, odlučan da natera demohrišćane i socijaldemokrate u savez koji zapravo ne žele ni jedni ni drugi. Štajnmajer je do saveznih izbora bio prilično bled u ulozi predsednika jer se sam teško odvojio od mesta šefa diplomatije , ali je u međuvremenu uspešno preuzeo ulogu vanpartijskog kriznog menadžera. Posle raspada pregovora za Jamajka koaliciju (saveza demohrišćana, liberala i Zelenih), krenuo je precizno da preispituje da li i zašto kompromisi u spornim pitanjima nisu mogući. Njegov cilj je da po svaku cenu spreči nove izbore i time poništenje izborne volje građana.

CDU, CSU i SPD moraju ponovo u veliku koaliciju, koja nije ništa drugo do savez gubitnika, prinudno rešenje za uzdrmane partijske šefove. Sve troje - Angela Merkel, Horst Zehofer i Martin Šulc - kasirali su istorijske poraze za svoje partije. Merkelova još najbolje stoji od ove trojke, ali je njen mit i aura nepobedive čelične ledi teško narušen. U noći kada je šef FDP-a Kristijan Lindner objavio krah pregovora, činilo se da se kratko dvoumila da li da se povuče i sebi tako obezbedi elegantan odlazak s političke scene. Međutim, samo 24 sata kasnije je s velikim samopouzdanjem najavila da želi još četiri godine za sebe.

Da se kancelarka povuče

U međuvremenu se pojavio i scenario po kojem će SPD da pristane na veliku koaliciju pod uslovom da se Merkelova u određenom roku povuče s mesta kancelarke. Sličan primer se desio 1961. godine, kada je FDP kao uslov za koaliciju zahtevala od tadašnjeg kancelara Konrada Adenauera povlačenje u roku od dve godine, što se i desilo. Sledeće nedelje će pokazati kolika je snaga Merkelove da se tome odupre.

Kancelarki neće biti lako jer SPD želi da se po svaku cenu oslobodi Merkelinog kompleksa koji im je samo naškodio u prošloj velikoj koaliciji. U samom CDU se niko ne usuđuje da krene njenim stopama. Ono što je tužno jeste da nemamo prirodnog naslednika Merkelove, rekao je jedan važan zastupnik konzervativne CDU. Pritisak iz redova mladih demohrišćana da do velike koalicije mora da dođe još pre Božića, Merkelovu stavlja u borbu s vremenom.

Kristijan Belhof, direktor konsalting firme Prognoz, u trenutnoj situaciji jasno vidi signal da je Merkelova došla do kraja svoje političke karijere. Kako je rekao za Dojče vele, on računa sa tim da će uskoro da počnu borbe za Merkelinog naslednika "prvo diskretno, a onda sve upadljivije".
Po mišljenju ovog eksperta, čak i ako se šest meseci bude čekalo na formiranje vlade, to se neće bitno odraziti na nemačku privredu jer je na primeru Holandije i Španije dokazano da je moguće da se izdrži i duže bez stabilne vlade. Drugo je, međutim, kako se spolja gleda na Nemačku, kao i na to da partije kao što su FDP ili SPD ne žele da učestvuju u vladi. Šef Prognoza lično pledira za manjinsku vladu umesto nove velike koalicije.

- Do sada je Merkelova sa svojim dugogodišnjim iskustvom pokazala snagu za pregovore. Ta snaga popušta brže nego što je do sada bio slučaj jer je ovo njena poslednja legislatura - smatra on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online