Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.12.2017.
03:11
Vestionline, Dojče vele A

Može li se zamisliti Nemačka bez Merkelove?

Angela Merkel dugo je bila brend, njena duga vladavina i politika prema izbeglicama podigli su joj reputaciju, narocito u inostranstvu, međutim, u Nemačkoj se njen imidž polako urušava, ocenjuje radio Dojče vele.

EPA/Felipe Trueba
Angela Merkel okrnjeni politički soliter

Ali upravo kada ju je američki časopis "Forbs" po sedmi put proglasio za najuticajniju ženu na svetu, ona je u septembru ubedljivo izgubila parlamentarne izbore. 

Četrnaest procentnih poena manje za njenu crno-crvenu (CDU/CSU-SPD) koaliciju za nekog drugog bi bio razlog da podnese ostavku. Ali ona je izgovorila "Da" i prihvatila svoj četvrti mandat. 

Ona i njeni demohrišcani - bilo kako bilo - i dalje su jedina politička snaga u Nemačkoj koja, bez obzira na izbor koalicionog partnera, može da formira vladu. Međutim, prošla su vremena kada su bili neprikosnovena snagu. Ono što je ostalo od stare slave, danas se može videti samo još u inostranstvu, konstatuje Dojče vele.

Merkelova i dalje širom sveta fascinira ljude. Mnogi više ne mogu ni da zamisle Nemacku bez te žene koja od 2005. vlada tom zemljom. Nemačku kancelarku van njene domovine ne povezuju ni sa jednom političkom strankom - ona je politički soliter, ističe Dojče vele.

U vremenima Trampa, Putina, Erdogana i Bregzita, nju smatraju garantom stabilnosti. Ali to nije svuda tako.

Gizela Stjuart, laburistička političarka iz Velike Britanije, poreklom iz Nemačke, otvoreno se radovala neuspehu pregovora oko Jamajka-koalicije. Poraz Merkelove nekima na Ostrvu delovao je kao predah u žilavom procesu Bregzita, u kojem kancelarka ima čvrst stav.

U Francuskoj pak, izborni poraz Merkelove pre svega se doživljava kao novi pokretač za Evropu. Nemačka kao saveznik u EU vidi se kao oslabljen partner za Pariz. I oni bi takođe da u narednih nekoliko godina vide Merkelovu kao šeficu vlade, ali sa manje moći.

O nečemu sličnom može se govoriti i kada je reč o Italiji. Njena izbeglička politika tamo je kritikovana, Bregzit je, jedinstveno procenjuju tamošnji mediji, potcenila i greška je to što ona sada kreće i po četvrti mandat. Nemica medhutim dobija u Italiji i neočekivane pohvale   od Silvija Berluskonija. On je opisuje kao "gospodarku političkog opstanka" i "sidro stabilnosti".

I u Turskoj, zemlji u kojoj se Merkelova uglavnom doživljava kao "šefica Evrope", na njenoj slici se pojavljuju pukotine. Kada je reč o aktuelnim nemačko-turskim odnosima, u medijima naklonjenim predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, ne može se prevideti određena doza zluradosti zbog poraza Angele Merkel.

Slična je medijska saglasnost i u Rusiji. Na državnim radio-televizijski kanalima Merkelovu zovu "čelicna žena Evrope"   i to ne smatraju nikakvim komplimentom.

U Nemačkoj se rasprave o preostaloj moći Merkelove odvijaju pre svega unutar njene stranke CDU. Rukovodstvo partije manje-više je tiho kada je reč o njenoj novoj oslabljenoj ulozi i još niko od zvaničnika ne iskače iz redova   neko ko bi se deklarisao kao "ubica kraljice".

Ali na nižim stranačkim nivoima protiv Angele Merkel se protestuje. U Baden-Virtembergu, nekadašnjem uporištu CDU i pokrajini kojom sada rukovodi političar Zelenih, mnogi članovi CDU više ne osećaju da imaju njenu podršku. Konzervativne osnovne vrednosti stranke, smatra se, izgubile su svoju važnost pod Angelom Merkel.

U protekle dve godine, od trenutka kada je počeo veliki priliv izbeglica, svi kritičari Merkelove, bez izuzetka, dobili su potvrde za svoje tvrdnje.

Saksonski premijer Stanislav Tilih (CDU) pobrinuo se da podseti na konzervativni profil stranke. Jedva da mu se iko u tome pridružio, a on je u međuvremenu i najavio da odstupa sa dužnosti.

Volfgang Bozbah, buntovni političar CDU, rado bi se odazvao pozivu u neki tok šou   ali je ostao izolovan unutar stranke. Interesantno je međutim da podrška Merkelovoj stiže iz protivničkih tabora. Pre svih su mnogi Zeleni ti koji su oduševljeni njenom humanom politikom prema izbeglicama i zato su joj se dugo programski sklanjali sa puta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online